logo

Gyermekkora óta szinte minden ember számára ismerős.

Mint ismeretes, a fekete baromfi nagyon szép madár, meglehetősen fényes tollazatú. Amint nem hívják ezt az érdekes és komoly madarat a közönséges emberekben: Chernysh, vad kakas, Berezovik, Kosach!

És hol él, mit néz ki, mennyi ideig él a feketék, és mit táplál?

leírás

A dara meglehetősen nagy madár. A fej kicsi és a csőr elég rövid. A súly 0,6-1,5 kilogramm tartományban változik. Elég agilis és vékony.

A szín a nemétől függ. A férfi könnyen felismerhető a kék tónusú fekete tollazattal. A nőnek rozsdás, barna színű, fekete, sárga vagy szürke csíkokkal van ellátva. Emlékezteti a hímivarú nőt.

Ez a mobil és energikus madár életének nagy részét a földön, télen, gyakran fákban tölti. A következő típusok vannak:

Ezeket főként csomagolásban (a párzási időszak kivételével) tartják, körülbelül 200 fővel. Aktív reggel és napnyugta alatt, a nap hátralevő részében pedig a napsütésben részesül.

Eloszlás és élőhely

Ez a faj a fácánok családjába tartozik, és főként Európa és Ázsia erdei, erdei-sztyeppe és részben sztyepei övezetében él. A patkány gyakran megtalálható a sztyeppe zónában, mert nem csak zárt területre van szükség. Olyan helyeken fordul elő, mint:

  • Észak-Korea;
  • Közép-Európa;
  • Észak-Afrika;
  • Skandináv országok;
  • Kínában;
  • Skóciában
  • Mongóliában.

Hazánkban a madarak meglehetősen gyakoriak.

Fontos az életmódról is beszélni, nevezetesen: a feketeszerű vándorló madár? Nem, egy ülő megjelenés. A fészkelési időszak alatt nyílt helyeken építi a lakóházakat, elkerülve a magas fákkal rendelkező komor tömböket.

Egy másik fontos és érdekes vonás, hogy télelő madár. Télen élete megváltozik. Ebben az időben inkább a fákban ül, és esténként a hó alatt menedéket szállít, és mély alagutat készít a hóviharokban. Erős fagyok esetén ez gyakorlatilag nem jön ki a menedékéből, kivéve a táplálékot néhány órára.

Szaporodás és élettartam

A token időszak kora tavasszal kezdődik, amikor a hó lassan elolvad. A jellegzetes hangokkal és egyfajta tánccal rendelkező férfiak meghívják szeretettüket. Nagyon gyakran a párzási szezonban harcolnak.

Ezek hasonlítanak azokra, amelyek megfelelnek a bankett kakasoknak, de a fekete hornyok esetében mindenki szerencsére életben marad. Ez valóban elképesztő és páratlan látvány. Ezt személyesen ellenőrizheti egy ilyen szokatlan folyamat videójával vagy fényképével.

A férfiak a lehető legnagyobb erővel töltik ki a nők figyelmét. Ugyanakkor olyan sokszögűek, hogy több tucat nőstény megtermékenyül a tenyésztési időszakban. Ebben az időben is elég félénkek és csendesek. Ez azonban saját oka van: a fekete barázdák nem tudnak egy ideig repülni a molting miatt.

A párzás után a férfiak „küldetése” véget ér, és a fészek létrehozásával és telepítésével, a tojások inkubálásával, a további etetéssel és a csibék emelésével kapcsolatos minden egyéb felelősség a nőstényekbe kerül.

A fekete nyüzsgés 8-14 éve él. De az emberek gyors megélhetése a mezőgazdasági területek terjeszkedésében és ezen madarak vonzereje a vadászok számára jelentősen csökkenti azok számát.

Mi a hírcsatorna

A táplálkozás tekintetében ez nagyon változatos. Az étrend szinte növényi táplálékból áll. Szükségük van állati eredetű élelmiszerekre is, de életük kezdetén. Ekkor nagyon nagy mennyiségben rovarokat fogyasztanak.

Az étel természetesen az élőhelytől és az évtől függ. Tavasszal és nyáron ezeknek a madaraknak a takarmányozása nagyon változatos. Ekkor a nyírfa, a fűzfa, a nyárfa, a vörösfenyő, a gyapot rügyek, a gyümölcsök, a különböző bogyók rügyeit táplálja. Súlyos hidegben inkább a tűket, kúpokat, boróka bogyókat részesítik előnyben.

És az ősz kezdetével, ha a fekete farkas a mezők közelében él, akkor habozás és félelem nélkül ünnepli a kertek és a mezők fajtáit. Néha kicsi kavicsokra és gasztritiszekre (kemény magvakra) kerülnek. Ez hozzájárul a normális emésztéshez, vagyis könnyebb lesz a bejövő étel felemelése. Ezek a kavicsok különösen fontosak a kora tavasszal.

  • Ez egy okos madár, amelynek súlya körülbelül másfél kilogramm, az élelmiszer keresése hosszú időre lefelé lóghat az ágon, elérve a vonzott bogyókat vagy rügyeket.
  • Amikor tél jön, a fekete hornyok mancsainak területe az ujjak oldalán lévő kanosszárny növekedése miatt nő. Segít jobban mozogni a hóban.
http://pticadom.ru/teterev-ptica-krasivaya.html

Madárfarkas: hol él és mit eszik

A fácán a fácáncsaládhoz tartozik, és meglehetősen gyakori madár. Leggyakrabban ezek a madarak képviselői az erdő szélén vagy egy meglehetősen nagy folyó völgyében találhatók, ahol élnek. A legnagyobb számú fekete barázdát Oroszországban figyelték meg, az eurázsiai övezetben is találkozhat, ahol a sztyeppek találhatók.

Külső jellemzők

A Grouse nagyon szép és elég masszív. A fejük a testükhöz viszonylag kicsi, és a csőr nagyon rövid. A madarak méretei a következők:

  • A férfiak súlya egy kilogrammról másfélre változik.
  • Testük hossza legfeljebb hatvan centiméter lehet.
  • A hímivarú nyúlványok tömege hét száz grammtól kilogrammig terjed.
  • A hossza ritkán haladja meg a negyvenöt centimétert.

A Grouse kifejezett szexuális dimorfizmusa van. Ez azt jelenti, hogy a női és férfi madarak anatómiai szerkezete más, nem számít a nemi szervek szerkezetének különbségeinek.

Van a következő külső jellemzők:

  • A férfiak színe meglehetősen világos. A toll legfontosabb színe, melyet meg kell jegyezni, nagyon szép fény a fényben, fekete. A fej, a nyak, a goiter és a hát alsó része zöld, és néhány helyen lila. A hasa hátul színe elölről van: nem olyan irizáló, hanem barnaebb. A farok tollai fehér csúcsokkal rendelkeznek, és szokatlan alakban vannak elrendezve, ami inkább egy ventilátor, mint egy ventilátor. A fehér farok a fekete farokkal ellentétben állnak.
  • A nőstényeknek nincs olyan kifejező színe, mint a férfiak, de nagyon vonzóak. A törzs színe színtelen. Tolluk, amelynek fő színe vörös, barna színű, szürke, sötétbarna, sötét sárga és barna. A női farkas megjelenése nagyon hasonlít a női szarvasmarhák megjelenésére, azonban megkülönböztethetjük őket a farok jellegzetes barázdájával, valamint a szárnyak tollán lévő fehér foltokkal.
  • Meg kell jegyezni, hogy az éretlen és még mindig nagyon fiatal madarak, mind a férfiak, mind a nők egyáltalán nem különböznek egymástól. Mindkét nemnek ugyanolyan tarka tollai vannak fehér csíkokkal és jelölésekkel.

A feketefejek különlegessége a hangos hangja, amely a nőknél és a férfiaknál bizonyos különbségeket mutat. A női feketeszedőhöz hasonló hangok hasonlítanak a csirke tapadáshoz, és élesebbek és gyorsabbak, mint a férfiak. A férfiakat régóta mutogatják, és közeledő fenyegetés esetén a hangok sikoltozókká és riasztóvá válnak.

jellem

Tetereva inkább a földön tölti idejét, de különösen hideg időben a madaraknak fákban kell élniük. Ugyanazon a helyen, hogy ők maguk is ételek. A felszállás és a mozgás módja nagyon hasonlít a csirke mozgására. A barázda nagyon jó futás közben, de a lépcsőjük egy kicsit rövidebb, mint a baromfi, ami egyre inkább söpört.

Érdekes, hogy a madarak elég nagy súlya ellenére nyugodtan és nehézség nélkül mozognak a fák ágai mentén, ami nagyon vékony lehet. Továbbá a fekete hornyok méretei egyáltalán nem zavarják a zökkenőmentes repülést, ami nemcsak gyors, hanem hosszú is lehet. Szükség esetén több tíz kilométerre repülnek, így megállnak.

A fekete farkas elkapása nem olyan egyszerű: a madaraknak érzékeny fülük van és éles látásuk van, és veszély esetén azonnal elrepülnek egy biztonságos távolságra vagy repülnek fel egy magas fára.

A madarak tevékenységüket kora reggel, napkelte vagy este mutatják. Ha a hőmérséklet nagyon alacsony, a madarak menedéket keresnek a hó alatt, ahol felmelegedhetnek. Annak érdekében, hogy hiába ne pazarolja a hőt, a fekete barázdák csak naponta egyszer táplálkoznak extrém hidegben.

Az élet útja

A fekete farkas nem szokott egyedül lenni, ezért viszonylag kis csoportokban tartják őket, azonban a kutatók olyan iskolákat is találtak, amelyekben több mint kétszáz egyén volt. Ezek a csoportok gyakran nőstényekből és férfiakból állnak, ugyanabban az arányban, de vannak olyan esetek is, amikor csak a férfiak vagy nők találhatók. Az utóbbi azonban rendkívül ritka.

A nyírfa kedvelt fája a nyír, mert a rügyek a madár napi étrendjében szerepelnek. Napjaikat nagy részükön töltik, és sötét és észrevehető hűtés után a madarak a hó alatt rejtőznek, ahol speciális alagutakat alkotnak a kényelmes élethez. Különösen napsütéses napokon a madarak huszonhárom óráig képesek maradni benne, és csak nagyon gyors étkezés céljából választhatók.

Meglepő módon a fekete barázdák mindig az őrükön vannak, és nem fogják elkapni az őröket. Kiváló meghallgatásuknak köszönhetően bármilyen csípést észlelnek, legyen szó róka mozgásáról a hóban vagy egy személy felé. Veszélyt érzékelve, a madarak azonnal áttörik az alagút falát nagy testükkel, és azonnal felszállnak egy magas fára.

Hol vannak gyakori

Amint már említettük, a legtöbb személy az európai és ázsiai erdei sztyeppe területeken található. Ha kevésbé homályosak vagyunk, akkor a fekete hornyok területei a következő területek:

  • Alpesi hegyek;
  • Brit-szigetek;
  • Koreai-félsziget;
  • Ussuri régió;
  • Kínában;
  • Kazah
  • Közép-Ázsia;
  • Mongóliában.

Bizonyos helyeken a feketék nem élnek erdőkben és sztyeppékben, hanem több hegyvidéken. Ezt az éghajlati viszonyok állandó változása, valamint az ember aktív mezőgazdasági tevékenysége magyarázza. Például az alpesi hegyekben a madarak nem alacsonyabbak, mint másfél ezer méter tengerszint feletti magasságban, annak ellenére, hogy több évtizeddel ezelőtt sokkal nagyobb volt a terület, ahol éltek.

Sajnos, minél szélesebb az emberek tevékenysége, annál kevesebb madár marad a megszerzett területen. Egy szembetűnő példa a szinte teljes eltűnése a kelet-szudetenlandon.

Szintén a fekete baromfi egyedek, sokkal kisebb mennyiségben, de még mindig megtalálhatók a következő településeken:

  • Belgiumban;
  • Hollandiában;
  • Németország északi részén;
  • Dániában;
  • Az Egyesült Királyságban;
  • Skóciában
  • Skandináviában.

A fekete foltok kedvenc helyei olyan helyek, ahol a magas növényzet és a kis bokrok sikeresen kombinálódnak, és a közelben tiszta fákkal rendelkező területek találhatók. A nagy folyók völgyeiben és a mocsarak közelében leggyakrabban nagyszámú személy van. Kerülje a sűrű és sötét erdők madárát.

Ezek a madarak két életstílust vezethetnek: ülő és nomád. Valamilyen oknál fogva a természettudósok aktívan mozognak a lakosság nagy részét bizonyos években. Talán ez annak a ténynek köszönhető, hogy a madarak száma jelentősen növekszik, és már nem tudnak eljutni ilyen hatalmas csoportok területén. A fekete barázdák közötti szezonális utazásokat ritkán figyeljük meg, és a madarak csak különleges igény esetén hagyják el ismerős helyüket.

Mi eszik feketét

A madarak étrendje nagyon változatos, de nagy része növényi eredetű takarmányból áll. Bizonyos növényeket az év bizonyos szakaszaiban a fekete barázdák fogyasztanak, amikor bizonyos anyagok készleteinek feltöltése szükséges.

Canna, nyír, vörösfenyő, éger - mindezt a tavaszi farkas eszik, amikor a fehérje akut hiánya van. Ősszel természetesen itt az ideje a különböző bogyóknak: fekete áfonya, áfonya és vörösáfonya. Ha a csoport a mező közelében él, ahol gabonafélék gyümölcsei vannak, akkor a madarak megpróbálják ott leborulni, előnyben részesítve a búzát más szemeknél.

Télen, amikor gyakorlatilag lehetetlen megtalálni semmit, a madaraknak nyírfarkukat kell enniük, ha lehet, tegyük le a fák lágy kéregét, enni fenyő tűket, vörösfenyőt és boróka bogyókat.

A csibéknek több növényi táplálékot kell tartalmaznia az étrendjükben, mint a felnőttek. Az életkorban azonban rovarok és gerinctelen állatok iránti igényük jelentősen csökken.

fenyegető

Tetereva biztosan számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segítenek abban, hogy nehéz körülmények között életben maradjanak, ám gyakran különböző ragadozók áldozatává válnak, beleértve a vaddisznókat, rókákat, hawksokat és martens-t.

A kutyafélék fenti képviselői a hó alatt rejtődő madarakat szippantják, és azonnal megtámadják őket, áttörve az alagút vékony falát. A róka ropogós kicsi csajokat is vadászik. A sólyomok azonban a levegőből nyomon követik a zsákmányukat, és villámgyorsan rohantak rá.

Annak ellenére, hogy a kutatási adatok szerint a ragadozók fekete foltokra gyakorolt ​​hatása jelentősen nőtt, és a madarak életében néhány változást idéz elő, ez nem a lakosság csökkenésének fő oka. Két másik tényező is szerepet játszik ebben, amelyek közül az első az emberi tevékenység.

Nemcsak az összerakás vadászata jelentősen befolyásolja számukra, hanem az emberi gazdasági tevékenységre is. Minél több terület alakul ki az embereknél, annál több probléma merül fel a feketével és minden más állattal. Az emberek kivágják az erdőket, a villamosvezetékekkel ellátott pólusokat, amelyekből évente több mint huszonöt ezer madár vesz el. A turizmus negatív hatással van a természetre is.

Az éghajlati viszonyok változásai szintén hozzájárulnak a feketefejű népesség csökkenéséhez. A tél néha nagyon durva, és néha meleg időjárás váltja fel aktívan a hideget. Ez egy kicsi, de még mindig erőteljesen befolyásolja a jéghéj, jégkéreg megélhetését.

http://zveri.guru/pticy/ptica-teterev-gde-zhivet-i-chem-pitaetsya.html

Ahol a madár madár él és hogyan él: néhány hasznos információ

A Grouse egy igen nagy madár, amely a fácáncsaládhoz tartozik, amelynek élőhelyterülete igen kiterjedt: erdő, erdei sztyepp és részben Eurázsia sztyeppé. A madár az Orosz Föderáció területén találkozhat. Leggyakrabban ülő, gyakran nézi az élelmiszer keresését. Ő inkább az erdő szélén él, a nagy folyók völgyében.

Ezeknek a madaraknak több faja van:

  • rét;
  • Sharp-farkú;
  • fekete nyírfa;
  • kék;
  • Kaukázusi baromfi;
  • üröm.

Némelyiküket a kihalás szélén helyezik el az ember, és most védelem alatt állnak.

terület

A brit-szigetek és az Alpok leggyakoribb feketéje a Koreai-félszigetre és az Ussuri régióra.

Nyugaton és Európa középső részén ezek a madarak erdőkben élnek, a hegyekben telepednek le. Dánia északi partja mentén Belgium, Hollandia is megtalálható. Ázsiában ezek a madarak gyakran megtalálhatók Kazahsztánban, Kínában, Mongóliában, Észak-Koreában. Egyes területeken a madarak teljesen elpusztultak az ember által (például a keleti szudétákban nem találhatók fekete barázdák).

Oroszország területén a fekete dara igen széles körű. Északon az alábbi területeken találhatók:

  • Kola-félsziget;
  • Arkhangelszk régió;
  • Komi Köztársaság;
  • Tyumen régió.

Délen az alábbi területeken él:

  • Kurszk;
  • Volgograd;
  • Voronyezs;
  • az Urál és Samar völgyei.

Kelet-Oroszországban itt látható:

  • Bajkál északi részén;
  • a Gorin és az Argun folyók völgyeiben,
  • az Ussuri folyó mentén.

A Grouse-kosach gyakran előfordul a balti államokban, Ukrajnában, Lengyelországban és Németországban. Ez a madár Kazahsztánban, különösen északi régióiban és Mongóliában látható.

Nyilvánvaló, hogy ezeknek a madaraknak az élőhelye meglehetősen széles. Néha az élelmiszerek keresésekor rövid távolságokon vándorolnak, ezáltal bővítve az élőhely zónát.

A Kaukázus feketebizonyának nagy képviselője korlátozottabb élőhelyekkel rendelkezik: ez Oroszország (Kaukázus), Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Törökország területe. Legelőnyösebb, legfeljebb két és fél kilométeres tengerszint feletti magasságot helyez el és építsen, és még magasabbra táplálkozzon, 3 km-nél nagyobb magasságban!

Ezek a madarak Észak-Amerikában vannak. Télen a gazdaságok közelében lakik, saját költségén eszik, és a tokania idejére a füves sűrűségbe költözik.

A csigabogár fészek a Türkmenisztán Sziklás-hegységének közvetlen közelében, a üröm vastagságában fészkel. A tűlevelű erdők élnek a fészkelő.

élőhelyek

Kosachis inkább olyan erdőkben él, ahol nyitott területek vannak: általában a kis liget és a könnyű erdők. Gyakran letelepednek a mezőgazdasági földterületek vagy a vizes rétek szélén, az égési sérüléseken vagy az égéseken. A komor sűrű erdők elkerülhetők. Előnyben részesítik a nyír erdőket, kevésbé ritkán a fátyolokat és a mocsárokat. A legkedveltebb hely, ahová a fekete barázda élni akar, a nyír erdő, nem Németországban, hogy a madarak szimpátiáját nyírnak nevezték el!

Korábban a madarak a sztyeppeken telepedtek le, de a mezőgazdasági fejlődés során ezek a földek átadtak egy olyan embernek, aki a szárnyas óriásokat nyomta.

Ezek a madarak inkább a földre fészkelnek, különösen a biztonságos helyet választva sűrű bokrokban vagy bozótokban. Néha egy „lakóhely” esetében a földön egy kis depresszió van kiválasztva. A fészek építése a nő felelőssége, a férfi nem vesz részt ebben a folyamatban. A kész „otthon” tollakkal, száraz fűvel van szigetelve.

A dara körülbelül 6-8 tojást fúj és inkubálja őket. Körülbelül egy hónappal később, néha - három héttel - a keltetők kikelnek. Életük az élet első napjaiban a lárvák és rovarok lesz. A felnőtt madarak azonban inkább a növényi ételeket részesítik előnyben: rügyek, levelek, bogyók, boróka kúpok, virágok és magvak.

A kaukázusi fekete barázdák jobban szívesen telepednek rhododron és vadrózsa bozótába, kis kockafákkal és fészkelővel töltik be az alacsonyan növekvő nyírfákat. A fészkeket a bokrokba vagy a rétek lejtőin helyezik el, a nőstény a tojások inkubálásával és az utódok gondozásával foglalkozik. A tojás általában nem több, mint hat.

Ahogy a szokásos feketék, a kaukázusi képviselők inkább állományban tartanak, télen a nők inkább férfiakhoz ragaszkodnak. A tavaszi hónapokban a madarak mászik a fákat, hogy ízleljenek a friss rügyek vagy hajtások. Miután elkapta az erős lábakat a törzshöz, hosszú ideig lefelé lóghatnak. A madarak nem szeretik megváltoztatni a lakóhelyüket, ami az oka annak, hogy szinte teljesen megsemmisült: a vadászoknak nem volt nehéz megtalálni e nagyszerű szépségek fészkeit.

megjelenés

Ezek meglehetősen nagy, körülbelül 45 cm hosszú és körülbelül kilogramm súlyú madarak. Férfiak - gyönyörű árnyalatú fekete tollak tulajdonosai, a szem fölött, mint a szemöldök, piros csíkokat helyeznek el. Fekete csőr, sötét színű mancsok. A szárny belső oldala és a tollak fehérek, a hasa barna. Barna, sötét színű, fehér impregnálással ellátott tollak, úgynevezett tükrök. A kormányzók fekete. A madár nagyon szépnek tűnik a szélső farok tollak sima hajlítása miatt.

A nőstények megjelenése kevésbé vonzó. Ezek kisebb méretűek, foltos sárga-barna vagy szürke-sárga árnyalatokkal, keresztirányú csíkokkal festve. A farok nem olyan szép, mint a férfiaknál, és sokkal rövidebb.

A fészkek sokszínűek, színeik barna, fehér, barna, sárga csíkok és foltok.

Érdekes tények

  • A baromfi egyértelműen kifejezte szexuális jellemzőit: még a tapasztalatlanok nem keverik össze a férfiakat és a nőstényeket. A nőstények sokszínűek, barna-szürke, kevésbé ritkán sötétkék, hasonlóan hangolódnak, és a férfiak fekete, zöld vagy lila színárnyalatú, világos hangon.
  • A fekete hornyokat figyelemre méltó hallás és éles látás jellemzi, ezért távolról is érzékelik a veszélyt.
  • A hímek szinte egyáltalán nem vesznek részt a csibék tenyésztésében. A fészek elrendezése és a fiatal állomány gondozása nőstényekkel foglalkozik. Táplálják a csecsemőket és óvatosan elrejtik őket a veszélyektől. Ha a nőstények látják a közeledő ragadozót, akkor a figyelmet a magukra irányítják, elhagyva a fészket, hogy így megmentse a csibéket.

Az élet útja

A földi létezéshez vezet, és csak a fák keresésére keresi a fákat. Ugyanakkor jól repül, több tíz kilométerre is képes, szünet nélkül. Olyan állományokban szeretne élni, amelyek nagyon lenyűgöző méreteket érhetnek el - akár 300 különböző nemű madarat.

A különleges tevékenység ideje kora reggel vagy késő este.

élelmiszer

A kaukázusi fekete farkas nyáron a magokat, bogyókat, leveleket és füvet kedveli, télen pedig hideg lesz a nyír fülbevalók, rügyek, bogyók és magok összerakása a hó alatt.

Kosachas is növényevő: élvezettel rügyekkel táplálkozik (nyír és más fák: nyár, fűzfa, éger, bogyók (áfonya, dogrose, madár-cseresznye, áfonya, mag). Néha rovarokat is eszik, de ez az étel gyakrabban fordul elő csibékben. A madarak közelebb kerülnek a mezőkhöz, hogy betakarítás után a fennmaradó gabonafélékre ünnepelhessenek. Kedvezőtlen években az étel kúpok és fenyő tűk, boróka bogyók.

Télen

A baromfi nem száll el meleg országokra, inkább a télet az állandó élőhelyén tölti. Ez a madár meglepően alkalmazkodott a komoly szezonhoz: a nyírfák mellett él, rügyüket táplálja. És a hidegben is melegszik a hóban: egy fákból egy hófúvásba merül, egy igazi kis csatornán áthaladva, ami egy „szobába” csúszik, ahol a fekete nyüzsgő és rossz időjárás megy át. Azonban, miután hallottuk a közeledő ragadozó lábai alatt a hócsíkot, az érzékeny madarak azonnal felkelnek és elrepülnek.

Kis tenyésztés

A tavaszi fészkelés kezdődik. A férfiak az erdő szélén vagy tisztáson helyezkednek el, és elkezdnek áramlani - furcsa, dallamos hangokat hoznak létre, vonzza a kötél kutyát. Ebben az időben nagyon aktívak: mozognak a tisztáson, egymás után rohannak, megpróbálva megjelenni minden dicsőségükben.

Miután a nőstények megérkeztek az elszámolásra, csaták kezdődnek. Ők gyakorlatilag biztonságosak a madarak számára, de lenyűgözőek! A fekete nyüzsgő párok nem képződnek, az egyik hím az utódokat több barázdába adhatja. A párzás után a fészek, a tojás és a csibék gondozása a nő feladata.

A feketefejek területe meglehetősen széles, de az emberi beavatkozás nagyrészt ahhoz vezetett, hogy a tartomány csökkent. Leginkább a sztyeppe lakosságát érintette, amely szó szerint túlélte a mezőgazdasági munkát. Az erdei madarak még mindig nyugodtan érzik magukat, Európa és Ázsia erdei és erdei sztyeppének meglehetősen kiterjedt területét foglalják el.

http://zoolog.guru/pticy/volnye-pticy/gde-obitaet-i-kak-zhivet-ptica-teterev-nemnogo-poleznoy-informacii.html

Hol él, mit néz ki, mennyi él a madár, és hogyan működik a feketék

A természet soha nem szűnik meg egy embert a különböző színekkel, bizarr formákkal és a növény- és állatvilág egyes képviselőinek csodálatos viselkedésével. A sokszínűség különleges helyét madarak foglalják el. A hangok, szokások, sok, különösen fényes képviselő megjelenése már régóta háztartási névvé vált. Mindenki ismeri az éjszakai kalandokat, kakasok. Hogy néz ki egy feketeszerű, milyen táplálékkal él, hol él, milyen területeken keressük és hogyan találjunk egy nyersáramot, kevesen tudják.

Madárfajta: leírás

A kisméretű csirke nagyságú, varázslatos, nem ragaszkodó madár egy nőstény farkas. Nagyobb és világosabb színnel, kéktől feketeig zöldig lila vagy fehér színnel - ez egy fekete farkas. A színek szétválasztása lehetővé teszi, hogy egy kis számú nő válogasson egy nagy számú, vonzó és vonzó férfit.

Az egyének mérete a csirkék rendjére jellemző:

  • a nőstények hossza meghaladja a 40 cm-t, súlyuk legfeljebb 1 kg;
  • a férfiak nagyobbak - több mint 50 cm hosszúak, súlyuk 1,5 kg.

Ezek különböznek a csirkék, a fekete hornyok, a teljesen tollas metatarsus és a sűrűen borított tollak és orrlyukak többi képviselőjétől. A legtöbb baromfi képviselőnek tollai vannak az ujjak alapjain.

A férfiak egyedülálló szépséget adnak az élénkvörös szín kifejező szemöldökeinek és a líra alakú farokrétegnek - fekete színű, lila árnyalattal, és alulról hófehér tollakkal díszítettek. A nőstények láthatatlan színezése is különbséget mutat, keresztirányú szürke, sárga és barna csíkokkal, a farok alsó oldalán fehér tollakkal.

  • rövid domború csőr;
  • tollakkal elrejtett orrlyukak;
  • lekerekített rövid szárnyak;
  • csonka farokvágás;
  • tollas lábak;
  • membránok az első lábujjakon;
  • dimorfizmus - a nők és a férfiak színei közötti különbség.

Hol él a feketék

A baromfi család földrajzát különböző szélességek és kontinensek képviselik. Különböző típusú madarak találhatók:

  • Észak-Amerikában - Kanadában és Alaszkában;
  • Európában, a Brit-szigetektől az Alpokig és az Ardennekig;
  • Eurázsia - a balti és Ukrajna között;
  • Oroszország Kurszk és Volgograd régióiban;
  • a Bajkál-tó északi részén és az Ussuri régióban.

A madár az erdei-sztyeppe és erdei területeken, a Palearctic és a Neoarctic-övezetekben található. Az élőhelyük korlátlan, valamint a madárfajok és alfajok száma. Ezek a kaukázusi, kő, gyakori, kosachok, fafaragások, mogyorók, vaddisznók, patakok és más baromfi képviselői.

A fészkelés során a madarak a magas fákkal süket erdőktől távolabbi hársfákra és az aszfákra vándorolnak, és közelebb kerülnek az égési sérülésekhez és tisztákhoz, és olyan területeken váltakozva, ahol a gabonafélék profitálhatnak. Megfelelő feltételek hiányában a fészkeket nyír erdőkben, ritkán alacsony erdőkben és erdőkben, száraz helyek és bogyók közelében lehet felszerelni. Gyakran megtalálható a mezőgazdasági földterület és a vizes rétek szélén. A legkedveltebb hely nyír erdőknek tekinthető, ezért Németországban a fekete barázdákat nyír madaraknak nevezik.

Mi eszik feketét

A feketeszerű étrend olyan változatos, mint az élőhelye. Az étrend alapja a növényi eredetű takarmány. Különböző bogyók, magok, növényi rügyek - a választás és az egyes fajok az egyes fajok élőhelyének földrajzi elhelyezkedésétől függenek.

A szezonális étrendváltozásokat az is meghatározza, hogy milyen szélességben él a csomag. Különböző kombinációi lehetnek a nyír rügyek és fülbevalók, vadrózsa bogyók, boróka. A hegyvidéken a téli étrend tartalmazhat fiatal tűket és lucfenyőmagokat.

A takarmány-csirkék saját tulajdonságokkal rendelkeznek. A növekedés ideje alatt fehérjetartalmú élelmiszerekre van szükségük, amelyekkel a feketék sok utódot biztosítanak. Ez főként a rovarok legkülönbözőbb képviselői - szöcske, cicadas, legyek, bogarak, pókok, bogarak, hangyák, hernyók, szúnyogok. Korai életkor elhagyásakor az állati takarmány elveszti fontosságát, és a madár nagy mennyiségű vetőmagra, virágra, rügyre, virágzatra, cserjék és lágyszárú növények fogyasztására vált.

Az étrend alapja a növényi eredetű takarmány.

Télen az étrend fák, fülbevalók és rügyek, nyír, éger, fűz és aspen. A madarak megpróbálnak „téli” fenyőtobozokat és boróka bogyókat kapni.

Fontos! A felnőtt reprezentatív vályú - kis kavicsok - étrendének kötelező összetevője. Segítenek a takarmány emésztésének elősegítésében, ha egy gombás masszává alakítják.

Tömöráram

A tavasz kezdetével a madarak viselkedése megváltozik. Aktívabbá és élénkebbé válnak, ami azt jelzi, hogy közeledik a párzási időszak közeledő ideje, ami különleges a fekete barázdákra és márciusra esik. Saját egyedi névvel rendelkezik - aktuális. Két jelentést ötvözi - egyrészt a partnerek kiválasztásának folyamatát és a fekete hornyok és barázdák párjainak kialakulását - a jelenlegi, másrészt a házassági játékok helyét - a jelenlegi.

A sztyeppvidékek, a nyílt erdők vagy az ártéri rétek, a rétek, a fák és az erdei élek aktuálisak. Miután az egyik helyet választotta, a madarak nem változtatják meg - állandó marad. Ez lehetővé teszi a vadászok számára, hogy nagyszámú zsákmányból visszatérjenek a vadászatból. A legfontosabb dolog az, hogy ismerjünk egy adott helyet, és csak várjunk az időre a csapdába, hogy egy sor pontos találatot hozzanak létre.

Az első, aki az aktuális öreg férfiaknál jelenik meg. Idővel a fiatalabb egyének felzárkóznak hozzájuk. A tavalyi férfiak a felnőtt képviselőkkel egyenlő feltételekkel vehetnek részt az aktuálisan. A gyenge a jelenlegi árrést kell tartani, az oldalról érkező versenyre nézve.

Tokovanie beszédekkel kezdődik. Bemutatják erényeiket a fogaknak, először eredeti dallamokat csinálnak, amelyek egy unalmas morajra hasonlítanak, majd továbblépnek a táncelemekhez - farkukat feldarabolva, fontos, hogy fészkeljen a földre, más hangokat bocsátva ki - chufykanie. A bemutató a pályázók harcával zárul, hasonlóan a cockfightinghoz, amikor az ellenfelek fájdalmas ütéseket próbálnak egymásra okozni. A csata során a fekete farkas annyira elnyelődik az akcióban, hogy nem észlelnek semmit. Ez megkönnyíti őket a vadászok számára, akik a becenevet - süket teteri - adták. Elveszíti azt, aki először elhagyja a csatatéren. Az áram folyamán az áram áramlása két egységből két tucatba, néha több száz férfiba gyűjthető.

A harcok végére a feketék megérkeznek, üdvözölték a győzteseket és eltávolították őket velük a tokishchából párosításra. A nőstények nem sietnek választani egy férfit, és valójában ez a joguk, hogy ezt a jogot, várva a legátfogóbb és erőteljesebb képviselő meghatározását.

Grouse Nest

Minden fajtát, függetlenül attól, hogy milyen fajta és földrajzi elhelyezkedése van, nagy állományokban él. Az életmód csendes. Élelmiszer keresésekor vagy veszély esetén a nyáj viszonylag nagy (legfeljebb 10 kilométeres) távolságot tesz lehetővé. Tökéletesen repülnek, de inkább több időt töltenek a földön, ahol elrendeznek és fészkelnek.

Jellemzően a fészek egy kis mélyedés, amelyet régi levelek, tollak és mohák béleltek, kis sprigs-kel keverve. A tálca mélysége 4-6 cm, 16-22 cm átmérőjű. Fészek elrejtése a bozótokban. A helyet nem messze a bogyó helyek közül választjuk - áfonya mezőket, epereket és csontvágást, ami a jövőbeni csibéknek lesz étele.

A teljes tojás 4-14 tojással rendelkezik, az átlag 6-8 tojást tartalmaz, amelyek világos okker hangot és barnás foltokat tartalmaznak. A tyúk által elhelyezett tojások száma befolyásolja az év hozamát. Minél kevesebb a lehetőség arra, hogy jó ételeket kapjunk, annál kevesebb tojást találunk. Az élelmiszerhiány nemcsak a fiatal állatok számát érinti, hanem az egészségüket is. Ezért a természet azonnal korrigálja a mennyiségi mutatókat.

Fészek a fészekben

Amint a nőstény az utolsó tojást helyezi, a keltetés megkezdődik. Délen ez az időszak május elején, északon május végén vagy június elején esik. Érdekes tény! Az idősebb nőstények a fiataloknál korábban tenyésztenek. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ha valamilyen okból elveszítik falazatukat, akkor lehet, hogy elhalaszthatják és átmennek a második. Így a fekete barázdák keltetésének ideje nem rendelkezik egyértelmű határidőkkel és határokkal, hosszú ideig nyúlva.

A párzás után a férfiak nem vesznek részt a „családi életben”. A csajok beágyazására, inkubálására és táplálására vonatkozó valamennyi felelősség a nőstényekre esik. Az utódok havonta, kevésbé gyakori - három héttel az inkubáció megkezdése után.

Téli és feketeszakás etetés

A nyüzsgés és a nyúlvány ülő életmódja lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjanak a túléléshez a hideg évszakban. Ha megfigyeljük a madarak viselkedését télen, a nyírfáktól való függőség egyértelművé válik - a nyír "fülbevaló" a fekete baromfi kedvenc csemege és az éhes szezonban való túlélés alapja. A jó étrend mellett a bogyók is különbözőek, amelyek a hó alatt rejtőznek, és megtartják táplálkozási tulajdonságaikat.

A télen a sikeres túléléshez szükséges második feltétel a mély, bolyhos hó. Ha a fagyok mérsékeltek, a nyáj szinte egész nap tölti a fákat, és időről időre kis járatokat szállít táplálkozási helyekre. Esténként, jól evett, közvetlenül a fákból hófúvásba merültek, ahol az éjszaka letelepedtek. A legsúlyosabb télen, amikor a hőmérséklet 20-25 Celsius-fok alá esik, a fekete barázdák több napot is eltölthetnek a menedékházakban. Egy olvadás megérkezésével mind a férfiak, mind a nőstények fákra költöznek, ahol nem csak egész napot töltenek, hanem az éjszakát is eltöltik.

A nyüzsgés és a nyúlvány ülő életmódja lehetővé teszi, hogy a hideg évszakban alkalmazkodjanak a túléléshez.

A felvidéken élő feketebizony, ahol a téli étrend még szűkebb, mint a síkságon, saját túlélési eszközei vannak. Még a fiatal tűk és a lucfenyőmagok táplálására is alkalmazkodtak.

Fajta típusai

A fekete hornyok fajtái nagyon különbözőek. Vonzó súlyuk és ízlési adataik miatt a madarak vadászatot jelentenek, életmódjuk és szokásaik pedig megkönnyítik a vadászok vadászását. Ezeknek a gyönyörű madaraknak a ragadozó és gondolatlan megsemmisítése néhány fajot a kihalás szélére helyezte. A vénák teljes eltűnésének megakadályozására a Vörös Könyv szerepel.

A legismertebb fajták a következők:

  • fekete nyírfa vagy mező, rét;
  • kaukázusi;
  • kék vagy füstös;
  • zsálya.

nyírfajd

A leghíresebb, a széles körű elterjedés miatt a feketefejek típusa. Ő vele, színezésével, a farok jellegzetes formájával, fehér alsónadrággal, melyet az amatőrök és az állatvilág tudósai a madár madárfajokkal társítanak.

Kosachs a sztyeppek hatalmas kiterjedésén, a svájci Alpok és nyugat-britek erdős sztyeppéin és erdején, a keleti Ussuri taigán található.

A település számára a telepek nyílt terekkel rendelkeznek - mezők, rétek, nagyvilágok, a coppices mellett, bokrok, nyírfa és tűlevelű erdők sűrűjével. Nyáron a nyílt terek és a mezőgazdasági földterületek számukra táplálékforrást jelentenek, és a cserjék biztonságos menedéket biztosítanak, ahol könnyen elrejthetik a természetes ellenségektől (róka) és vadászoktól.

Kaukázusi baromfi

Nevét élőhelyről kapta - ez a Kaukázus és Törökország területe. A kaukázusi fekete baromfiállományok felkelnek a felvidékre (legfeljebb 3 km), ahol ülő életmódot vezetnek a rododendronok, a boróka és a nyírfa kis szigetein. A tenyészcsibék esetében a nőstények 2,5 ezer méterre süllyednek, ahol fészket építenek.

Ezek különböznek a közeli hozzátartozóikatól - a kosachs-tól - csak a miniatűr méretben - a nőstények nem nőnek 40 cm-nél nagyobbnál, és nem nyernek súlyt 0,9 kg fölé, a férfiak pedig nem több, mint 50 cm és 1,1 kg. A férfiaknak szerényebbnek tűnnek - hiányoznak a farok alsó oldalán fehér tollak, és maga a farok inkább úgy néz ki, mint egy alsó horog.

Egy másik különbség a kaukázusi baromfi között - a párosító játékok magatartásában is egyedül is lehet. Ez a fajta fekete barázdák veszélyeztetettek és szerepelnek a Vörös Könyvben.

Fekete nyögés

Kevés ismert, még a professzionális ornitológusok között is. Észak-Amerikában, Alaszkától és Kanadától délre, a síkságon és a Sziklás-hegység vidékén található. Két nagyon hasonló fajtát tartalmaz:

  • füstös - színe sötét szürke színben;
  • kék - zölden zöld.

A homlok narancssárga vagy piros színű, a bugyi fehér. A nőstényeknek hagyományosan szerény barnás színűek, szürke foltokkal és sötét árnyalatú farokkal.

Miután a tavaszi és nyári szezont a síkságon fekvő tűlevelű erdők közt töltötték, a csibéket emelte, a nyáj magasan megy a hegyekben, ahol egész télen tölt.

Fekete nyögés

A baromfi család legnagyobb tagjai. Élj a hatalmas észak-amerikai országokban. Hosszúságban a férfiak elérik a 80 centimétert, és súlyuk körülbelül 3 kg. Megérdemlik a nevüket, valamint a kaukázusi fekete nyüzsgést, köszönhetően annak a szokásnak, hogy az élőhelyükön - a Sziklás-hegység pompás síkságaiban - bőségesen jelenlévő törpepapucsok mellett telepednek le. A bokor természetes ellenségként szolgál az ellenségektől, és szinte egész évet biztosít ételeket.

Különös figyelmet érdemelnek a csigahús külső adatai, vagy ahogy az úgynevezett zsálya. Az eredeti színe nehezen összekeverhető bármilyen más fajtával.

Bár a színezés alapszínei nagyon egyszerűek - szürke, fehér és barna, ezek kombinációi egyedi képet alkotnak. A farok vége felé mutatott farok tollak, amikor nyitva vannak, olyan rajongót alkotnak, amely vizuálisan hasonlít az amerikai indiánok fejdíszére (toll korona). Az elülső luxus fehér „bögrét” a torkán, az állon és a hasán lévő fekete foltok húzják. A kép fényes sárga szemöldökkel van ellátva.

A dara nemes madár. A legtöbb ember csak a képen látja, de emlékszik rá, hogy keresztrejtvény megoldásával, vagy egy gyerekeknek szóló enciklopédián keresztül lapozva, jelentést készít, olvasva az egész osztályt. A madár többi része többet ismert az ornitológusok és a vadászok számára, akik ismerik az árát és a lehető legmagasabb információt.

http://petse.ru/ptitsyi/dik_ptitsyi/teterev-ptica.html

Furcsa madár. Életmód és élőhely a farkas

Kora tavasszal megérkezve, amint a hó elkezd leereszkedni, és fekete bogáncsok jelennek meg, megfigyelhető a barázda. A dara intenzíven fut, ugorjon és hangosan elgörög.

Szintén a férfiak közötti versengési versenyek. Ezek a mozgások és hangok körülbelül 15-20 percig tartanak. Ezután a csend hangjai hallatszanak, és a koncert első lépése véget ér.

De időt vesz igénybe, és minden elkezdődik. Minden természetű madár valamilyen módon eredeti. A baromfi madár mindenki számára érdekes, a külső viselkedéstől a rendkívüli viselkedésig.

Fajta típusai

A csodálatos madaraknak többféle típusa van. Mindegyiknek jelentős különbségei vannak. Néhányan a természetben egyre kisebbek az emberi tevékenységek miatt, így most megbízható védelem alatt állnak.

Réti nyírfa

Ez a toll, mint a többi testvére, a fácán nemzetségéhez tartozik. Észak-Amerikában láthat egy rétes feketét. Télen a hideg időjárás kezdetével a madarak nem habozhatnak a gazdaságokban. Ezeken a helyeken sikerül túlélniük az év durva idejét, és nem tapasztalnak problémát az élelmiszerrel.

Az ilyen feketefejű élőhely élőhelye diófák, sok vadrózsa és nyírfa. A párzási időszak kezdetén megváltoztatják a telepítés helyét, és magas füvesek mellett mozognak a rétekre.

A fészek építéséhez a madarak a tavak és a gyepek közelében fekvő területeket választanak. A tározó jelenléte a közelben - előfeltétele annak, hogy a természetben a fekete barázda kényelmes legyen. Ez a faj 1967-ben szerepel a Vörös Könyvben, és veszélyeztetettnek tartják.

Nagy dara

Ez a fajta feketeszerű élőlények Alaszka központjától a Yukonig terjednek, elérve az Alföldeket. Ennek a madárnak a mérete kicsi - a hossza nem haladja meg a 49 cm-t, és a súlya nem éri el a kilogrammot.

Az éles farkú farkas megkülönböztető jellemzője a farka, amelynek középpontjában a tollak hosszabbak, mint a többiek. A madár szeme között sötét színű csík van. A nők és a férfiak esetében nincsenek jelentős különbségek. Szín az első néhány dimmerben.

Nagy dara

Kényelmes, hogy ezek a madarak alacsony füves területeken éljenek, ami segíti a fészküket. Ha a fekete farkas az erdőben él, akkor ő maga keres egy tisztást. Gyakran megtalálható a mezőgazdasági területeken és a hegyvidéki mocsarakon.

nyírfajd

Ezek a madarak elég nagyok. Élőhelyük az ázsiai erdők és erdei sztyeppe. E fajok nagy része megtalálható Oroszországban, Mongóliában, Kazahsztánban és Kínában. Ez Ukrajnában, Fehéroroszországban, a balti államokban, Lengyelországban és Angliában is megfigyelhető.

A férfiak általában nagyobb paraméterekkel rendelkeznek, mint a nőknél. Színükben különböznek. A hím színekben a fekete és zöld színek dominálnak. A nőstényben többszínű, vörös és barna színekkel. A madarak súlya akár 1,5 kg.

Fekete nyögés

Ez a fajta feketefej Alaszkában, Kaliforniában, Kanadában és Colorado-ban él. Ezeknek a madaraknak a tollazata sötétszürke, kék és zöld tónusú. Ezeknek a színeknek a fényében a narancssárga vagy a vörös folt festett.

A madár mellkasa a fehér foltot díszíti. A kék horony mérete lenyűgöző. Néha egy felnőtt férfi súlya meghaladja a kilogrammot. A férfiak és a nők között nincs jelentős különbség a színekben. Különböző méretűek. A tűlevelű erdőkben inkább ülő életet élnek.

Kaukázusi baromfi

Ennek a madárnak a neve önmagáért beszél. A kaukázusi baromfi élőhelye Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország és a Kaukázus területén található. Válasszon helyet a nyírfa, a dogrose. Egy kicsit, de elég ahhoz, hogy elrejtsék a madárfészket.

Az ilyen feketefejű fajták megjelenése nagyon hasonlít a feketére, csak néhány kisebb paraméterre. A férfiak színeit a fekete színezék uralja, a nőstény barna és vörös színekkel teli.

Fekete nyögés

Másképpen, ezt a tollat ​​még mindig fekete farkasnak nevezik. Ez a nagy madár Észak-Amerikában és Kanadában él. A név alapján a madár egész életében kölcsönhatásba lép a polynyával.

A növény magjai kedvelt csemege a farkasnak, a sűrűsödőkben, akik inkább az otthonaikat építik, és az ellenségeiktől is elrejteni. E fajták esetében fontos a mocsarak jelenléte.

Ezeknek a madaraknak a férfiak színe sokkal gazdagabb, mint a nőké. Elvileg, mint már említettük, ez a minta minden feketefejfaj esetében megfigyelhető. A fátyolban a baromfi uralja a barna tónusokat, fehérre hígítva.

A madár nyakát fehér gallérral egészítjük ki. Az egyedülálló a tollas farok, amely a különböző irányban kilógó tollakból áll, és a virágbimbó benyomását keltette.

A tollak teteje fehér színű, az alapnál fekete. Érdemes megjegyezni, hogy csak a férfiaknak van egy ilyen lenyűgöző farka, hogy vonzza az ellenkező nemet.

A feketeszín megjelenése

Különbségek vannak a hímivarú és a hímivarú baromfi között. Szexuális dimorfizmus a legmagasabb szinten, e tekintetben a természet mindent megtett. A fekete barázdák mindegyikének fényes és telített színe van.

Általánosságban elmondható, hogy ez egy nagyon szép madár, amelyet órákig nézhet. A madárnak nagy építménye van, egy kis fej, rövid nyakkal. A maximális tolltömeg elérheti a 6,5 ​​kg-ot. Hosszúsága akár egy méter is lehet.

Kaukázusi baromfi nő

A madarak szemét vörös, nem tollas bőr díszíti. A madarak csőr nem különösebben feltűnő. Ezen felül van egy dudor. És az orrlyukak tollakkal vannak borítva. A szárnyak kis hosszúságúak, kerekek.

A férfiak vonzereje meglepő. A madár végtagjait tollazat borítja. A nők tollazata némileg eltér a férfiak tollazatától. Halvány és nem olyan rejtett, mint a külső környezet.

Madár élőhely és életmód

Tetereva a Palearctic és Neoarctic zónákban található. A pireneusok Manchuria-tól keletre, Skócia és Mongólia földjei, Észak-Amerika, Ázsia és Európa régióit ezek az érdekes és vonzó madarak lakják. Sok fajta megtalálható Oroszországban.

Ez egy ülő madár, de a fészkelési időszak alatt különösen gondoskodik arról, hogy hol építsenek egy lakást. Ekkor a fekete farkas megpróbálja elkerülni a magas fákkal borított süket, süket erdőket.

Csodálatosan és kényelmesen linden és aspen fák, ahol nyír erdők, gabonafélék, bogyók láthatók. Nem is olyan régen lehetett megfigyelni ezeket a madarakat a sztyeppeken. De a mezőgazdaság fejlődésével fokozatosan elhagyták.

A madarak a fészket választják. Közvetlenül a vastag bokroknál vagy a sűrűségűeknél, a fekete barázda menedéket talál. Előfordul, hogy egyszerűen használják a talaj mélyedését.

Az otthoni kérdésben a felelősség csak a nőre vonatkozik. Az erősebb nemek képviselője nem vesz részt a legkisebb részvételben. A kész ház szigeteléséhez használt toll és szárított fű. A madarak inkább élnek a csomagolásuk élettartamával. Télen különösen fontos, hogy a fekete barázdák együtt maradjanak. Ebben az évszakban a nő ritkán tér el a férfitól.

A tavaszi hónapokban a madarak a fákon haladnak, és friss rügyeket és hajtásokat keresnek. Érdekes nézni őket most. A fekete farkas erős lábakkal elágazik, és ilyen hosszú ideig fejjel lefelé lóg.

Ők üledékesek és nem szoktak a lakóhely változásaira. Ez az oka annak, hogy néhány faja szinte teljesen megsemmisül, mert a vadászok nem olyan nehéz megtalálni őket.

Az aktuális feszültség ideje a tavasz elejére esik. Ezek párokban oszlanak meg. Őszig a fekete barázda gondoskodik az utódairól, inkubálja és óvatosan védi. Télhez közelebb, a madarak újra összegyűlnek állományokban. Ekkor a leggyakrabban a fákban találhatók, bár a feketék madárnak számítanak.

A madarak jól repülnek. Napközben fákról fára repülnek, és ételt keresnek, és éjjel a földre mennek. Télen éjszakai tartózkodás esetén mélyen a hóba mászanak, így elkerülve a hideg időjárást. Ott néhány napot eltölthetnek, ha az utca hőmérséklete jelentősen csökken. De még a hó alatt is nagyon óvatosak a madarak.

Férfi hímivarú nőstények a párzási időszak alatt

Ezek tökéletesen fejlett látás és hallás. Ez segíti őket a veszély előrejelzésében. Érdemes egy szerencsétlen mozdulatot tenni a vadászat alatt, és megijesztheted az összes feketét. Rémült madarak gyorsan és zajosan szárnyalnak, ami körülkerekedik.

Ez a tollas kereskedelem értéke, ezért a klasszikus baromfi vadászat számos vadász kedvenc tevékenysége. Az ilyen tömeges megsemmisítés azt eredményezte, hogy egyes fajok a kihalás szélén vannak, és az emberiség védelme alatt állnak.

élelmiszer

A baromfitáplálás a legkülönfélébb. Ez a madár évszakától és élőhelyétől függ. Étrendjében nagyobb mértékben a növényi ételek dominálnak. Nyáron az állati takarmány is csatlakozhat hozzá. Csak az életének elején van szükség a rovarokra.

Télen jobban kedvelik a fák, bogyók és tűk rügyeit. A mező közelében élő baromfi, korlátok nélkül és félelem nélkül ünnepli a növényeket. Ez különösen ősszel észlelhető a betakarítási időszak alatt. A madarak rendes emésztése hozzájárul a kis kavicsok és kemény magok használatához.

Szaporodás és élettartam

Végtelenül beszélhetünk a feketéből. Ez egy csodálatos és páratlan látvány. A férfiak megpróbálják a lehető legjobban megnyerni a nőstények javát. Olyan sokszögűek, hogy ebben a házassági időszakban több mint tucat nőstény megtermékenyíthet.

Az összes rituálék és befejezett műtrágyázás után a nő elkezd részt venni a lakásépítésben. A férfi nem segít ebben. A választott, elzárt helyen, a ragadozók számára észrevehetetlenül, a nőstény fészket épít, és 6–9 bivaly-tojást hoz létre barna pontokon.

A kikeltetési idő körülbelül 21 nap. Azoknál a csecsemőknél, akik vastag bolyhosak, észrevehető. Mindig közel állnak anyámhoz, engedelmeskednek és imitálják mindent. Körülbelül egy hónappal később a csibék a szárnyon vannak. Ezen érdekes tollas madarak élettartama 8-14 év.

http://givnost.ru/teterev-ptica-obraz-zhizni-i-sreda-obitaniya-tetereva/

Madárfarkas

A baromfi gyermekkora óta ismert madár. Rengeteg közmondás, mondás és mesék találhatók az erdei tolllakásról, amelyek közül a legnépszerűbb a „A róka és a fekete dara”. Itt intelligensnek, meggondoltnak és visszafogottnak mutatkozik, ami végül megmenti őt a róka machinációitól. Csak azok a ornitológusok, akik ezt a madarat és vadászokat tanulmányozzák, akik közül a korabeli időkből származó feketeribizli értékes játéknak tekintették, és akik a madár szokásai alapján számos okos vadászati ​​módot fejlesztettek ki a szép erdei ember számára, tudják, hogy ugyanaz a feketék.

A cikk tartalma:

Grouse leírás

A Grouse a fácáncsalád nagy madara, széles körben ismert és lakó erdő, erdei sztyeppék és részben az Eurázsia sztyeppéi, beleértve Oroszországot is. Általánosságban elmondható, hogy a feketefejű üledékes, és inkább az erdő szélén, az erdő közelében és a völgyekben fekszik.

megjelenés

A barázda meglehetősen nagy madár, mérete a padlótól függően 40 és 58 cm között lehet, súlya pedig 0,7-1,4 kg lehet. A feje kicsi, rövid csőrével. A törzs meglehetősen nagy, de nem túl masszív, a nyak meglehetősen hosszú, elegáns görbe. A lábak erősek, vizuálisan az ujjak alapjaira való kiterjedésük miatt vastagnak tűnnek.

Ez érdekes! Jellemzője a fekete barázdának a hangjuk. A tokanie időszakban a férfiak hangokat adnak, ugyanakkor hasonlítanak mind a gurginghoz, mind a mutogatáshoz. És a nőstények hasonlítanak a szokásos csirkékhez.

Az egyes lábak fekete farkában négy ujj, amelyek közül három előremutató, és a negyedik ellenzi őket. A karmok elég erősek. A szárnyak erősek, meglehetősen hosszú tollakkal borítottak, amelyek nélkül a madár nem tud a repülés alatt.

Viselkedés, életmód

Tetereva olyan társadalmilag aktív madarak, amelyek mindig a nagyvárosokban tartanak, kivéve a tokania időszakát, és egy állományban legfeljebb 200-300 egyed lehet. Leggyakrabban a baromfiállományok vegyesek, ritkábban vannak olyanok, ahol csak férfiak vannak, de kizárólag a nőstényekből álló állományok rendkívül ritkák. Ezek a madarak a mindennapi életüket vezetik, és nyáron, amikor különösen meleg a nap folyamán, reggel és késő délutáni órákban aktívak.

A nap folyamán szívesebben ülnek a fák között, az ágak klaszterei között: ott van a fekete barázdaság a napban, és ott elmenekülnek a legtöbb szárazföldi ragadozótól. A legtöbb fekete barázdaság ülő. A tevékenységi órákban sokáig sétálnak a földön, ők is ott tölthetik az éjszakát, egy sűrű bokrok, vagy a hummockon mocsárban. Bár főleg az éjszakai tartózkodás helyszínei a fák előnyben részesülnek, nyugodtabb és biztonságosabb, mint a földön.

Tökéletesen mászanak a fákra, úgyhogy ugyanolyan alapokkal meg lehet nevezni mind a földi, mind a fás madaraknak. Hihetetlennek tűnik, de a fekete barázdák magabiztosan el tudnak ülni még a legvékonyabb ágakon is, amelyek alig képesek ellenállni a súlyának. Ezek olyan óvatos lények, amelyek kiváló hallással és látással rendelkeznek, míg a nőstények óvatosabban viselkednek, mint a férfiak, és veszély esetén az első figyelmeztető jelzést adják, majd az egész állományt eltávolítják a helyről, és egy másik biztonságosabb helyre repül.

Ez érdekes! A Grouse nagy mérete ellenére nagyon gyorsan repül: a repülési sebesség 100 km / h lehet, és veszély esetén néhány tíz kilométeren repülhet.

Télen ezek a madarak menedéket képeznek a hó alatt, ahol súlyos fagyokban szinte egész nap ülhetnek. Ehhez gyakran a szürkület kezdetével a fadarabból származó fekete barázda mély, de laza hóviharba merül, és a hó megharapása, és a testével való benyomása is lehetővé teszi, hogy az alagút akár 50 cm-es mélységbe kerüljön.

Ez elég biztonságos menedék, különösen mivel az alagutakban lévő feketeszerűen tökéletesen hallja a közeledő ragadozó lépéseit, és szükség esetén eléggé sikerül elhagyni a menedéket és elrepülni, mielőtt veszélyes távolságra közelít.

Az egyetlen komoly baj, amely az alagutak nyúlványában rejlik, az átmeneti felmelegedés és a hó képződése, ami a madár számára nehezen áttörhető. A tavasz kezdetével a nyájok szétesnek, és a férfiak a tokovischakban kezdik összegyűjteni, ahol a nőstényeket várva az első tavaszi nap sugaraiban élnek.

Hány baromfi él

A vadon élő környezetben a fekete barázdák átlagos élettartama 11 és 13 év között van, fogságban ezek a madarak hosszabb ideig élhetnek.

Szexuális dimorfizmus

A fekete horzsolásokban a szexuális dimorfizmus kifejeződik: a nők nemcsak a férfiaknál kisebbek, hanem a tollazat színében is nagyban különböznek egymástól. A férfi tollazata briliánsan fekete, zöld, vagy lila árnyalatú árnyalatú a fején, a nyakon, a torokon és a hát alsó részén. A szemöldökének szemei ​​felett gazdag vörös szín található. A hasa hátsó része barnás, fényes tollakkal. A bukfenc fehér, kontrasztos. A szárnyas sötétbarna tollaknál kis fehér foltok is vannak, amelyeket "tükröknek" neveznek. Az extrém hátsó farok tollak erősen hajlottak az oldalakra, úgyhogy a farok alakja hasonlít egy lyre-re. Színük erős fekete, lila árnyalattal a tetején.

Ez érdekes! A fiatal madarak színe a nemüktől függetlenül azonos: mind a férfiak, mind a nőstények fiatal korukban feketékbarna, barnás-sárga és fehér csíkokkal és egymással váltakozó foltokkal rendelkeznek.

A fekete farkas nősténye sokkal szerényebben festett: barnás-vörös, szürkés, sárgás és fekete-barna keresztirányú csíkokkal. A szárnyszárnyakon tükrök is vannak, de világosabb vöröses alapon kevésbé kontrasztosak, mint a férfi. A nő farkánál van egy kis horony, és mint a hím, a farkas fehér színű.

Fajta típusai

Jelenleg két fajta fekete barázdaság létezik, amelyek Európa területén élnek: ezek a feketék, melyet a feketefejnek és a kaukázusi feketének is neveznek. Ugyanakkor a tudósok azonosítják az élőhelyük különböző régióiban élő feketeszín hét vagy nyolc alfajait. Külsőleg ezek a két faj nagyon hasonlóak, kivéve azt a tényt, hogy a kaukázusi fekete dara kisebb: méretei nem haladják meg az 50-55 cm-t, súlya pedig 1,1 kg.

A tollazat színének különbségei is észrevehetőek: a kaukázusi feketében a homályos, szinte teljesen fénytelen, nem is beszélve a színről, és a szárnyakon nincsenek „tükrök”. Ennek a fajnak a farka formában kissé más: líra alakú, de ugyanakkor villásszerű. A farok tollfarkai meglehetősen szűkek, de ugyanakkor hosszabbak, mint a feketék. A kaukázusi baromfi nősténye festett, vöröses-barna színű, sötétebb piedrin díszíti.

Ez a faj a Kaukázusban él Oroszországban és Törökországban. Azerbajdzsán, Örményország és Grúzia is megtalálható. Kedvenc élőhelyei a rhododendron és a vadrózsa cserjei, ez a madár kis fákba települ, főleg nyír és boróka borítva. A kaukázusi fekete barázdák füves növényekre, bogyókra és rovarokra táplálkoznak. Télen nyír rügyeket és catkinokat, magokat és bogyókat fogyasztanak.

Habitat, élőhelyek

A Grouse-Kosach az eurázsiai erdőkben, erdei sztyeppékben és sztyeppéin él, az Alpoktól és a brit szigetektől kezdve a tartomány nyugati határán, és végül az Ussuri területével és a keleti félszigetkel végződik.

Ugyanakkor a tartományhatárok feltételesek, mivel nagyban függenek a madarak számától és a tájak kulturális változásától. És néhány olyan régióban, ahol a fekete barázdák korábban elterjedtek, most már teljesen eltűntek az emberi gazdasági tevékenységek miatt, mint például a keleti szudetföldön.

Oroszországban ez a madár a Kola-félszigetről és az északi Archangelszk-vidékről él a Kurszk, Voronezh, Volgograd-i régiók és az Altaj lábainál délre. A dara inkább a ligetben, a kis erdőkben és az erdőkben fekszik, ahol sok bogyó van. A folyóvölgyekben, a mocsarak, az ártéri rétek vagy a mezőgazdasági területek határai mentén is megtalálható. Sűrű erdőkben nem próbálnak letelepedni, de kiválaszthatnak egy kiterjedt vágást, vagy egy olyan helyet, ahol az erdőtűz egyszer megtörtént, és a fáknak nem volt ideje növekedni.

Ez érdekes! Ezek a madarak szeretik a nyír erdőkben letelepedni, és jobban kedvelik őket a többi tájra. Nyugat-Európában azonban a feketebizonyok már régóta választották meg az élőhelyeket, Ukrajnában és Kazahsztánban - sűrű cserjék cserjék.

Grouse diéta

A dara egy növényevő madár, legalábbis a felnőttek inkább növényi ételeket fogyasztanak. A meleg szezonban áfonyát, áfonyát, áfonyát vagy málnát és lágyszárú növényt fogyasztanak, például lóhere vagy sólyom. Szintén táplálják azokat a területeket, ahol termesztenek növényeket, míg különösen a búza és a köles szemek.

Télen a nyírfákban élő feketék a hajtásokon, rügyeken vagy nyírfarkákon táplálkoznak. És a madarak, amelyek a nyírfákban nem nőnek, más élelmiszerekkel kell rendelkeznie: lucfenyő és boróka tűk, vörösfenyő hajtások, fiatal fenyőtobozok, éger és fűzfa rügyek.
A madarak ezekben a madarakban főleg rovarokon táplálkoznak, de az érettségük után a növényi élelmiszerekre váltanak.

Szaporodás és utódok

A tavaszi férfiak kezdete óta az úgynevezett tokovischban gyűlnek össze a feketék, mint a rétek, a mocsarak határai vagy a csendes erdők. Az egyik ilyen tisztáson legfeljebb két tucat férfi lehet, és néha több is. Az árok csúcspontja április második felére - május elejére - esik. Ebben az időben a férfiak igyekeznek elfoglalni egy területet, amely közelebb van a tisztás közepéhez a tokovische-nál, de a legjobbak természetesen a legerősebbek közé tartoznak.

Ezek a férfiak óvatosan ellenzik a riválisok behatolását, némelyikük is ott töltheti az éjszakát a földön, attól tartva, hogy az éjszaka visszatérésekor a terület egy másik feketét is vesz. Valahol egy órával a hajnal előtt a férfiak összegyűlnek a tokovische-n, és elkezdenek sziszegni, majd a hangokat elcsábítani annak érdekében, hogy vonzzák a nők figyelmét, akik az idő múlásával repültek közelebb a folyó széléhez, majd repülnek a rét közepére, ahol a partnerüket választják.

A fekete patak áramlása rendkívül érdekes látvány. Egyes férfiak valamit dörzsölnek, nyakukat a földre hajolják, és a farkukat buja fehér alátétekkel terjesztik. Mások ebben az időben felugrottak, és hangosan megragadják szárnyaikat. Ezek közül a harmadik, aki nem osztja meg az árusítót vagy a parcellát, párbajban konvergálnak, ugrálva és egymásba dobva. Mindazonáltal, annak ellenére, hogy a férfiak közötti harcok gyakran fordulnak elő, a fekete barázdák nem okoznak komoly károkat.

A párosodás után a fekete farkas férfiak nem vesznek részt a jövőbeli utódaik sorsában: a nőstény fészket épít, 5–13 könnyűbarna, sötétbarna és barna tojásfoltot keltve. Az inkubáció kezdete május közepén történik, és maga a fészek egy kis lyuk a földben, tollakkal, levelekkel, vékony ágakkal és tavalyi szárított fűvel bélelve.

A nőstény utódait 24-25 napig inkubálja. A Goosebirds már teljesen bolyhos, és néhány óra múlva követhetik anyjukat. Életük első 10 napja a legveszélyesebb: végül is, a csibék még mindig nem tudják, hogyan kell átfordulniuk, és ezért a földön könnyen ragadozók lehetnek.

Ez érdekes! A nőstény egész ideje közel áll az utódaihoz, és a közeli ragadozó megjelenése esetén megpróbálja megtéveszteni őt úgy, mintha megsebesülne. A helyről a másikra elcsúszik, mintha nem tudott volna felszállni, és hevesen megverte a szárnyait, hangosan kacsintva. Ez a szopás a csibék jelzése, hogy el kell rejteniük és elrejteniük, mielőtt az anya visszatér.

Amikor a barázda tíz napig fordul, elcsúszhatnak, és egy hónap múlva elkezdenek repülni. Szeptemberben a fiatal tizenévesek, akik már a fekete tollazatba kerültek, elkülönülnek a családjuktól és külön élnek, de a fiatal nőstények még mindig próbálják közel tartani az anyjukhoz. Csak télen, mind a férfiak, mind a nőstények kezdik összegyűjteni a vegyes állományokban.

Általában egy évig a férfiak még mindig nem vesznek részt a szaporításban, bár már eljutottak a pubertásig: egyszerűen nem engedik meg a felnőtt fekete farkasok, akik a fiatalokat távol tartják a jelenlegiektől, így csak így marad mivel régebbi és erősebb rokonai beszélnek róluk. 2-3 nyár férfiak már magukhoz vonulnak egy telek a tokovischa szélétől, és részt vehetnek a tenyésztésben, kivéve, ha természetesen néhány nő választotta partnereiként.

Természetes ellenségek

A fekete baromfi természetes élőhelyén sok ellenség van, köztük rókák, martens, vaddisznók és goshawks. A baromfi csibék esetében más vaddisznók is veszélyesek, beleértve a bábukat is.

Ez érdekes! A természetes ellenségek, annak ellenére, hogy ezeknek a madaraknak sokuk van, nem befolyásolják túlságosan a feketeszakaszok számát: az emberi gazdasági aktivitás és az időjárási viszonyok sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak a népességük csökkenésében.

Előfordul, hogy az esős nyári hónapokban a fekete horzsolások legeltetésének 40% -a halt meg a hipotermia miatt, szemben a fogak és a ragadozók karmai által elpusztított csirkék számával.

Népesség és fajok állapota

Jelenleg a fészek-kosachok népessége meglehetősen sok, és ezek a madarak élettartama kiterjedt. Ezek a körülmények lehetővé tették, hogy az ilyen típusú státuszt „A legkevésbé aggasztja”. Ami a kaukázusi feketét illeti, akkor endemikusként a "Közel a veszélyeztetett helyzethez" fajhoz köthető. Ebben az esetben a legnagyobb veszély a legeltetés és az orvvadászat. Az állattenyésztés a fészkeket és a csibéket zúzza, de a terelő kutyák különösen veszélyesek a feketére, és nem hagyják ki őket vadászni.

Ez érdekes! Jelenleg a kaukázusi fekete barázdát a legnagyobb természetvédelmi területek, köztük a kaukázusi és a teberdinszkij területén védik.

A Grouse a nyírfa és az Eurázsia erdők közös lakója. A férfiak közötti kontraszt, a fehér "tükrökkel" festett fekete és a nőstényeknél szerényebb, barnás-vörös tollazatú nőstényekkel való kontraszt, annyira feltűnő, hogy nehéz elhinni, hogy ezek ugyanazon faj madárai. Ezek a madarak régóta felkeltették az emberek figyelmét a viselkedésük és különösen a túláram miatt.

Azok, akik látják, hogyan hajlamosak a hajnalban a hajnalban, azt állítják, hogy valóban egy felejthetetlen és gyönyörű látvány. Nem csoda, hogy ezeknek a madaraknak a képe a népművészetben széles képernyőt mutatott: például az alpesi táncoknál olyan mozgásokat alkalmaznak, amelyek hasonlóak az aktuális feketére jellemző ugrásokhoz és íjakhoz.

http://simple-fauna.ru/birds/teterev/
Up