logo

Ami a nyúl úgy néz ki, a korai gyermekkor óta minden ember számára ismert. Nyulak - csörgők lógnak a bölcsőkben, plüss nyulakat adnak minden gyermeknek, kivétel nélkül, a csokoládé nyúl - a gyermek kívánatos finomsága. Rajzfilmek, könyvek, nyulakkal kapcsolatos dalok, az állat replikált képe folyamatosan megtalálható a különböző cégek logóiban.

Honnan származik az ilyen népszerűség? A válasz azt sugallja, hogy a bájos, bolyhos teremtményt hosszú fülekkel és egy pompon farokkal nézzük. Kevés ember csoda, hogy a közönség kedvencei hogyan élnek a természetben, mit eszik a mezei nyúl, különösen télen, a síkságokon és a hófúvással borított erdőkön? Érdekes kérdés, és a válasz a hosszú életű életmódban rejlik.

A nyúl füvet eszik.

Milyen fenevad a nyúl?

Hares - a nyulak és a nyulak családjának képviselői. Érdekes módon mindaddig, amíg a nyúl a rágcsálók közé sorolódik, de teljesen elkülönültek a fogak teljesen más szerkezete miatt. A rágcsálóktól (mókusok, egerek, jerboák, hörcsögök) ellentétben a mezei nyúl nem egy, hanem a felső állkapocsban található két metszőpár, amelyek egymás után helyezkednek el.

Ráadásul a növényi étel - amit a nyulak táplálnak, nem vonzza különösképpen a rágcsálókat, néhányuk teljesen húsevő, a legtöbb rovar, a hal és a madár tojás. És a nyulak abszolút vegetáriánusok, ez egy teljesen más evolúciós vonal jele, amely lehetővé teszi számukra, hogy önálló egységnek tekinthessék.

A nyulak az azonos nevű nemzetséget alkotják, amely 32 kontinensen élő állatfajt tartalmaz, az Antarktisz és Ausztrália kivételével. Oroszország területén 4 nyulakfaj van: a jól ismert nyúl és a fehér nyúl, valamint a tolai nyúl és a kevésbé tanult, a leginkább titkosító faj a manchuriai nyúl. Ezek az állatok különböző biotópokban élnek, és a fajra jellemző megjelenési jellemzőkkel és szokásokkal rendelkeznek.

Milyennek tűnnek Oroszország nyulak?

Rusak a legnagyobb nyúl a mi országunk területén, a felnőttek mérete 57-68 cm, a súlya elérheti a 7 kg-ot. A barna nyulak nyári szőrme barna, barna, szürkés, vöröses, jól jelzett sötét pisztolyokkal és jellegzetes hullámossággal, csak a hasa fehér. Az őszi molt után a nyulak buja téli szőrmével szaporodnak és kissé könnyebbé válnak. A nyúl táplálkozásában a növények föld feletti részei domináltak.

A fehér nyúl kissé alacsonyabb a nyúl méreténél: a mezei nyúl 44-65 cm-ig terjed, és 1,6–4,5 kg-os, rendkívül ritkán 5,5 kg-ig terjed. A fehér hajban a fülek és a farok észrevehetően rövidebbek, és a szín a szezontól függően változik. Nyáron a vöröses-fehér nyúl sötétbarna vagy sötétbarna, barna foltokkal, és ha elhalványul, ősszel hófehérvé válik, csak a fülek tippei feketeek. A nyúlral ellentétben ezek az állatok több földet emelnek, és gyakrabban táplálják a növények izzókat és rizómákat.

A nyúl-tolai a nyúl kisebb példánya, ugyanolyan hosszúkás fülekkel és viszonylag hosszú farokkal. Egy felnőtt tolya test hossza 39-55 cm, az állat pedig nem haladja meg a 1,5–2,8 kg-ot. A bunda színe megegyezik a világos színű oroszokéval, de hullámosság nélkül, télen pedig világosabb. De a Tolya étrendje nagyon hasonlít a fehér nyúl táplálkozásához.

A mandzsúriai nyúl olyan kicsi, mint egy tolai, de olyan fülekkel, mint egy rövid fehér nyúl és farok. A rokonokkal ellentétben a manchu nyúl gyapjú kemény és sörtéjű, és a nyúl egyenruhát visel az egész évben. Az állat hátulja és feje fekete foltokkal barnás, az oldalak könnyebbek, a hasa fehérfehér, az arcokat világos foltok borítják. A faj egyik jellemzője egy sötét szőrszalag, amely a gerinc mentén fut.

A manchuriai nyulak déli lakosságában melanista példányok vannak, a tetején teljesen fekete, az alján hófehér, sápadt sárga torkával. Érdekes, hogy e fajta nyulak között a Lespedeza hüvelyes növény állatfajja, és az állatok köre nem haladja meg a kultúra terjesztési területét.

A nyúl füvet eszik.

Hol élnek a nyulak?

Rusak tipikus sztyepp állat, széles körben elterjedt az Eurázsia és Észak-Afrika területén. Oroszországban a Ladoga-tó partjától Khabarovskig és Primorsky Krai-ig található. Ezek az állatok jobban kedvelik a nyílt tereket - síkságokat, sztyeppeket és félig sivatagokat, és még az erdőkben is éleket, hamut és könnyű erdőket választanak.

A nyúl a tundrában, az erdőkben és az erdei sztyeppákban Skandináviából Mongóliába, Kínába és Japánba él. Oroszország területén szinte mindenütt megtalálható, különösen nyáron, rengeteg takarmányozással. Ez egy tipikus erdei állat, de a fehér erdő elkerüli a sűrű erdőket, de szokásos a fűz és nádas vizes élőhelyeken, cserje tundrában, gazdag takarmányterület keresésekor, gyakran mezőgazdasági területeken, falvak és falvak közelében.

Hare-tolai egy csodálatos lény, amely nem igényel erdőket és mezőket. Az állatok kedvenc élőhelyei a közép-ázsiai sivatagok és fél sivatagok. Oroszországban a Tolay-i élőhely szétszórtan szétterül a száraz sztyeppeken és a déli-szibériai hegyvidéki régiókban az Altáj-hegységtől az Astrakhan régió déli részéig. Mit eszik a nyulak, akik egy ilyen furcsa tartományt választanak? Az állatok ritka fiatal füvön, üröm, kemiszh, tamarisk, homok akác ágai, növényi gumók feldarabolódnak. A Tolai-étrendben az efemera szükségszerűen jelen van, és érdekes módon a szászfa durva hajtásai.

A mandzsúriai nyúl Oroszország távol-keleti részén, a kínai manchuriában és Észak-Koreában található. Ezek az állatok szeretik az erdőket sűrű aljnövényzettel, mogyorós erdőkkel, nyírfákkal, nedves alföldekkel, és ritkán fordulnak elő nyílt területeken. A fent említett lespedice mellett a kétszínű állat örömmel eszik mindenféle növényzet zöld részeit. Mint minden rokon, a mandzsúriai nyúl étrendje erősen függ az évszakától.

Mit eszik nyáron a nyúl

A pálcák védenek a ragadozókkal és az emberekkel szemben, ezért alkonyatkor és éjszaka aktívak, de a korszak alatt gyakran észreveszik a nap folyamán. A nyúl a területi kislemez, az egyes telkek legfeljebb 50 hektár területet foglalnak el. A nap folyamán a nyulak magányos helyeken ülnek: a bokrokban, a vastag fűben, az üres róka és a bögrebordákban, és éjszaka ételt keresnek.

Nyáron a nyulaknak elegendő ételük van a saját területén. Ami a nyulak táplálkoznak, a zöld növények legkülönbözőbb részei először jönnek. Belyak örömmel fogyasztja az aranyrostot és egy ágyat, az egérborsó és a cickafarkát. Az egészséghez szükséges vitaminokat és nyomelemeket pitypangból és lóhereből nyerik.

A lóhere és a pitypang, a lucerna és a káposzta, nagyon hasznos cikória, illóolajokban gazdag illóolajok dominálnak a nyúl nyári étrendjében. Finomokat keresve a nyulak gyakran meglátogatják a termesztett növények termesztését, ahol különféle füvek, hajdina és fiatal napraforgók ünnepelnek. Különösen előnyben részesített tök, de nem adják fel a zöldségeket.

A nyúl a bőséges takarmány idején - márciustól szeptemberig. Ezek az állatok rendkívül termékenyek, és egy nőstény szezononként 5 alkalommal képes előállítani, és legfeljebb 9 nyulak lehetnek. Az ősz kezdetével és a fagy előtt a nyulak aktívan eszik áfonya hajtásokat, horsetailot, különleges finomságot ásanak a talajból - rénszarvas szarvasgomba. Az étrendben fiatal fák és cserjék gallyai vannak, és a fagy kezdetével a mezei nyúl a szilárd ételre vált.

Melyik nyúl eszik télen

Ha a nyulak nyári étele alapvetően megegyezik, akkor a különböző fajok téli étrendje jelentősen eltérő. A nyúl folytatja a lágy étel keresését, a hó alatti halott füvet ásva, meglátogatja a növényi kerteket a tenyésztett növények tetejére keresve, és kivágja a téli növényeket a mezőkben.

Amikor a hó esik, a nyúl arra kényszerül, hogy a fák és cserjék kéregébe és hajtásaiba menjen. Különösen előnyös a mogyoró, a seprű, a tölgy és a juhar. Kevésbé rágja az alma, körte és fűzfa kéregét.

A fehérek nem kedvelik a füves rongyokat, de hóvágást keresnek cédrusfenyő fa és bogyók keresésére, szénakazalban szénát eszik. A nyúl kedvenc téli étele a fűzfa, vörösfenyő, nyírfa és nyárfa kérge és gallyai. Az állatok túlélésében fontos szerepet játszanak a vadrózsa, a boróka, a madár-cseresznye hajtások, az éger és a mogyoró.

A mandzsúriai nyúl táplálkozása hasonlít a fehér nyúl táplálékához, és az állatok különösen előnyben részesítik a nyár és a nyárfát. A nyúl-tolai, mint a nyúl, rengeteg hóot ás ki a füves növények keresésére, és szilárd ételekből különösen a Chemysh és a tamarisk.

Az éhségtől a nyulak nem halnak meg, és az év bármelyik szakaszában elég ételeket találnak. Átlagosan 10-12 évig élnek, a nyulak hosszú életűek, és 17 évig élhetnek. A természetben azonban a mezei nyúl védelmet nyújt a ragadozók és az emberek ellen, így a legjobb esetben körülbelül 5 évig élnek. Csak azért, mert az oroszországi négyféle nyúlfaj ritka gazdagsága meglehetősen nagy, és a lakosságuk állapota nem okoz félelmet a tudósoktól.

http://komotoz.ru/zhivotnye/chem_pitayutsya_zajcy.php

Mit eszik a nyúl a természetben?

Zaitseobraznye - a placentális emlősök rendjének képviselői. Az állatoknak placentája van, amelynek köszönhetően a fiatalok meglehetősen fejlettek, erősek. A nőstények az utódaikat tejjel táplálják.

A mezei nyúl rövid leírása

A megkülönböztető tulajdonság a fül - hosszú, cső alakú, nem felel meg a testnek. A fülek előnye, hogy segítenek az állatoknak a vad természet veszélyes körülményei között.

Az emésztőrendszer szerkezete

A fenevad növényeken, gyökereken, fa kéregen táplálkozik. Táplálják a nehéz ételeket, ezért a természet egy nagy cecumot, az állandóan növekvő fogakat biztosított. Nincsenek szemfogak, üres hely van a metszők és a diasztema között. A jobb és bal oldali oszlopot egy vékony híd köti össze, amely szilárd csont égboltot képez. Az állatok felső állkapcsán 2 pár fogazott pár van: az elöl nagy, kicsi, kis levágásokkal. A fogak folyamatosan növekszik, hogy az őrlőket őröljék, az állat kényszerül.

A gyomor két részlegből áll, amelyek bizonyos funkciókért felelősek:

  • alap - étel fermentálása;
  • pyloric - hasító ételek.

Hol élnek a nyulak?

Hares mindenhol él: a tundra, a taiga, a sztyepp. Természetükben magányosok. Éjszakai vezetés. Az élelmiszerek kutatása során az állatok sötétben mennek, hogy a szürkület elrejtse őket a természetes ellenségektől. Erősítve, az állatok napkelte előtt hazatérnek. Annak érdekében, hogy senki ne gondoljon a látrára, a vadállat visszafelé emelkedik, előzőleg összezavarva a pályákat.

A helyet gondosan, gondosan választják ki. Melegnek kell lennie, védve a széltől. Az állatok nem szeretik a nedvességet, a zajt. Az állatok nem ásnak lyukakat, válasszanak egy kész helyet: egy bokor, szántóföld, magas fű. A szín miatt az állat nem látható.

Heverő burgonya, nem változtatják meg az élőhelyet. Ha az emberek vagy állatok kényszerítik őt arra, hogy eltörjön otthonukból, a fenevad nem megy messzire. A lakóhelytől való távolság - 2-3 km, amikor a veszély áthalad, az állat hazatér.

A hideg időjárás megkezdésekor a magasabb emelkedéseken élő nyulak az alföldre süllyednek, hogy télen várjanak.

Meg kell jegyezni az állatok tisztaságát. Gyakran ülnek le és tisztaságot hoznak: fésült, megnyalta gyapjú.

Mi egy nyúl eszik

Hares növényevő. Az állatok étrendje a szezontól és az állat élettartamától függően változik. Tavasszal az állat fiatal hajtásokat eszik.

Mit eszik a nyúl télen

A téli idő a vadon élő állatok számára nehéz. Hideg időben az állatok hófúvást keresnek, száraz füvet keresnek. Ezek megtalálhatók a téli mezőkben, ahol felkelnek, betakarítás után, spikeletek és gyökerek. A fák, a bokrok az erdőben fakadó kéregeket rágcsálnak. Ez sok gondot okoz a kertészeknek, mert a nyúl a gyümölcsfák értékes fajtáit rontja.

Nyáron

A nyári étrend széles. Állatok enni növények, aktívan súlya. Előnyben részesíti a fű felső részét: leveleket, virágokat. Eszik pitypang, picans, tansy, eper, áfonya.

Evés közben az állatok felugrottak a környezet felmérésére. Ha az állat veszélyt észlelt vagy érezte magát, elkezd hangosan megérinteni a lábát a földön. Kopogás - figyelmeztetés a veszélyre.

Szaporodás és élettartam

A lábazatok megérintését a nőstények használják a párosodás ideje alatt - a férfiakat a közelben élik. A férfiaknak harcolniuk kell, hogy felfedjék egy méltó jelöltet a hosszú fülű szépség mancsára és szívére. Az udvarlás ideje hosszú: januártól kezdődik, augusztus-szeptember végéig.

A nőstény körülbelül 2 hónapig, körülbelül 43 napig tart utódokat. Egy alomban a nyúl 1-9 kölyköt hoz. Télen 1-4 nyúl születik, nyáron a szám növekszik. A nyulak teljesen gyapjúval borítottak, nyitott szemmel. Újszülött csecsemők nyalogatnak, óvatosan rázza a vérkeringést. Aztán az anya elrejti őket a lyukba, és az élelmiszereket keres. Három héttel a nyúl táplálja a fiatalokat tejjel, majd átállnak a független fűfogyasztásra. Ha egy szoptató szamochka találkozik más emberek nyúljával, akkor ő fogja táplálni őket. Még ha az anya meghalt, az árvaságos csecsemők megkapják a szükséges tejet, nem fognak meghalni az éhezésből.

Mivel a nyulak több ezer nem éri el a szexuális érettséget és a ragadozók karmaiból és fogaiból halnak meg, az állatok természetes termékenységgel rendelkeznek. Egy ritka sajátosság az állatokra jellemző - szuperfikció - a nőstény a fejlődés különböző szakaszaiban utódokkal terhes lehet. Az egyének 6 hónap múlva elérik a szexuális fejlődést. A párosodás ideje alatt a nő olyan hangokat ad, amelyek hasonlítanak az emberi mutációra.

Külsőleg nem lehet megkülönböztetni a nyúl egy nyúlról. A nemi szervek vizsgálatakor megállapítható, hogy a hasi és mellbimbók a nőknél láthatóak.

A vadon élő nyulak 7-8 évig élnek

faj

Összesen 32 fajta nyulak ismeretes, de a tudósok ragaszkodnak a nyulak és nyulak befogadásához, amelyekből körülbelül 45 faj van.

Fehér nyúl

Ez egy meglehetősen nagy fenevad, súlya körülbelül 1,5-5 kg. Az állat fülei akár 10 cm hosszúak is lehetnek, a rövid kis farka mindig hófehér, a méret 5 és 10 cm között változik, a fehér nyúl mancsai szélesek és vastagok, ami segít a mély, laza hóban.

Nyáron a nyúl színe a tartománytól függ: a szürke és a vörös csíkok között a sötét szürke. A fenevad hasa fehér. Nagyobb és nehezebb, de színes színek nem különböznek egymástól. Télen a nyúl egy havasfehér bundát hoz, amelyre a nevét kapta.

A fehér nyúl Argentínában is megtalálható. Oroszországban mindenütt él, a vadászat tárgya, mert a nyúlhús a gyengédségéről híres.

Barna nyúl

Az állat súlya körülbelül 6-7 kg, a színe sötétkék, a szemek sötétbarna. A nyúl fülei hosszúak, elérhetik a 14 cm-t, a farka hosszúkás, hossza körülbelül 8-14 cm, mivel ez a faj egy kis mennyiségű hóban él, a lábai keskenyek és sűrűek. A fenevad a sztyeppet kedveli.

Rusackot Ausztráliába vezették, ahol nemzeti katasztrófa lett. Az ellenőrizetlen szaporodás a helyi állatvilág halálához, a hatalmas számú növény elvesztéséhez vezetett. A doktrínát olyan kutatások végzik, amelyek célja, hogy megszüntesse a vadállatot Ausztrália területéről.

Tolai nyúl

A sivatagi állat, aki egy meleg élőhelyen szokott élni. A fenevad mérete kicsi. Súly - 1,5-3 kg. A lábak hosszúak, keskenyek. Hosszú fülekben, farokban különbözik. A szőrszürke sárgás vagy barna homályos. Sötét, világos színek váltakoznak, a nyúl kecsesnek tűnik. Az állat farka sötét, de van egy jellegzetes tulajdonsága - egy fehér kemény haj kefe végén.

Mandzsúriai nyúl

Miniatűr törékeny állat, legfeljebb 3 kg súlyú. Rövid fülekkel, farokkal rendelkezik. A szőrzet sokszínű, a hátoldal közepén látható fekete hajú sáv. Néha melanisták - nyulak, fekete kabát színnel.

Antilop nyúl

Oroszországban nem fordul elő. Habitat - Mexikó, Arizona az Egyesült Államokban. A fenevad fülei elérik a 20,5 cm-t, és nemcsak hallásra szolgálnak. A forró éghajlat miatt a fül egyfajta hőcserélő, ami segít a testhőmérséklet csökkentésében.

Kínai nyúl

Egy 2 kg-ig terjedő miniatűr állat, főleg Kínában, Vietnamban lakik. Szereti a hegyeket, alacsony fűszelű réteket.

Göndör nyúl

Tibetben, Kínában lakik. Az állat kicsi, körülbelül 2 kg. A színpaletta fekete és piszkos sárga.

A nyulak változatossága csodálatos, de szokásaik szinte azonosak. Az állat a vadászat, a sűrű szőrme miatt a vadászat tárgyaként szolgál. Gyakran egy elkapott állat meghal a félelemtől, szívfájdalommal.

http://mygreenworld.ru/zhivotnye/chem-pitaetsya-zayats-v-prirode/

Mit eszik a nyúl? Mit eszik a nyulak az erdőben?

A nyúl a növényfajok, amelyek különféle vegetációkat táplálnak. Tavasszal és nyáron rengeteg fű és fiatal növényzet van, ősszel és télen a nyulak fokozatosan vékony gallyakra, puha fákra és kéregre váltanak. Ezen kívül télen a mezei nyulak száraz füvet eszik, amit meg tudnak találni, a hó alatti szárakból, vagy a falvakból származó szénakazalból származó széna.

Természetesen mindenki tudja, hogy a nyúl a növényevő. Szintén szinte a bölcsőből ismerjük az aranyos állat kedvelt kerti finomságait - sárgarépát és káposztát. De mit vesz egy nyúl az erdőben? Ez a kérdés, így azonnal, nem mindenki válaszol.

Egyébként, a legnagyobb nyúlfajtában, a lagomorfok egységében, a modern tudomány 30 hímfajt különböztet meg. Ezek közül a leggyakoribb az eurázsiai erdők, tundrák és sztyeppek lakója, a fehér nyúl. A nyúl termofilebb, a mérsékelt és szubtrópusi klímát kedveli a nyári tundra hűvösségéhez. Az erdőkben azonban ezek a fajok maguknak középső földet találtak, egymás mellé telepedtek.

Az étkezési nyúl közvetlenül az évszakától függ. Tavasszal és nyáron inkább a fák fiatal hajtásait és a zamatos gyökereiket részesítik előnyben: a pitypang, lóhere, cickafű, cikória, lucerna és üledék. De a Fuzzies kedvenc étele ebben az időszakban - a fekete áfonya gyümölcsei és hajtásai.

Ősszel és télen a nyulakarány szinte teljes egészében a nyír, a vörösfenyő, az aspen, a tölgy, a berkenye, a madár-cseresznye és az éger kis gallyából és kéregéből áll.

De amint a hó elolvad, ezek a füles kis állatok, akik elhagyták a friss ételeket, összegyűltek a 20-60-as fejű állományokban, élvezve az első tavaszi füvet örömmel.

http://www.bolshoyvopros.ru/questions/210732-chem-pitaetsja-zajac-chem-pitajutsja-zajcy-v-lesu.html

Mit eszik a nyúl a természetben?

A nyúl egy növényevő szőrme-emlős, amely a szarvasok rendjéhez tartozik, és szinte minden kontinensen él. Ezek a képviselők még a sztyeppeken és a sivatagokban is megtalálhatók. Természetesen mindegyik faj alkalmazkodik a létező feltételekhez. Hogyan élnek a vadonban? Mit eszik a különböző fajtájú nyulak otthon és természetes élőhelyükön?

Mit eszik a nyúl

Mit eszik a nyúl

A nyulak sokszínű étrenddel rendelkeznek, főleg nyáron, bár minden attól függ, hogy hol él ez a vadállat. Az Eared-t főleg növényi táplálékkal fogyasztják - a fák, levelek és növények, zöldségek és gyümölcsök gyökereit és kérgeit, boldogan eszik fiatal cserjéket. Tavasszal, amikor hiányzik az ásványi sók, a talajt a nyúl takarmányozhatja, sőt köveket is lehet lenyelni.

Leginkább a mezei nyulakat vegetáriánusoknak tekintik, de vannak olyan esetek, amikor a vadászcsapdákban fogott partillák húsát evették.

A mezei nyúlfajok

Számunkra ezek kicsi, ártalmatlan, bolyhos állatok, amelyek az erdőben élnek, és amikor a veszély megközelítések, gyorsan elrejtik őket.

Február óta a mezei nyulak az utódok megjelenését kezdik. Amint az állat megszületett, az anya táplálja a kis nyúlat, és elfut a lyukból, hogy a szagát nem vonzza a ragadozót. Pár nap múlva visszatér az éhes utódokhoz, és elfut. Ez a vastag tej elég csecsemők számára több órán át. Egy héttel később a nyúl fogak jelennek meg.

Előre nyúlott bélelt fű a nyércben, amely nyúl és körülbelül 10 nap után kezd enni. Körülbelül egy hónap múlva a fiatal utódok már nem igénylik anyjukat, és önállóan élnek.

Oroszországban 4 fajta nyúl található:

A természetben azonban csak 32 faj van számítva egy változat szerint, tudományos viták szerint, a fajokhoz kötve mind a nyulak, mind a pika, 45 faj. Ismerjük meg néhányat.

Nyúl - fehér

Oroszország, Dél-Amerika, Mongólia és sok más ország erdőiben él. Télen, hogy kevésbé észrevehető legyen a hóban, színe fehérre változik, és csak a fülek hegyén fekete marad. Nyári jumper szürke.

Mit eszik egy nyúl az erdőben? A nyári étrendben növényi ételek vannak: gyógynövények, pitypang, gabonafélék, hegyi kőris, áfonya, gomba. A mezőkben a fülesek a káposztát eszik, a kertben az állatok még hagymát és sárgarépát is megránthatnak. Ősszel fehér nyúl táplálkozik a bokrok ágain, és télen az erdőben a takarmányozás nehezebb, így a fák kéregét, mint a fűz, a nyár és a nyír.

Még ebből a fajból is füle lehet, ha elkeszik az erdei szarvakat. Ha lehetséges, bogyókat ásanak fel a hó alól, a falvak közelében található szénakazalomból kivont széna táplálják. Tavasszal, amikor friss fű jelenik meg a gyepen, fehér nyúl eszik a nyájban, hogy enni ezt a csemegét.

Ez az állat éjszakai, így a nap folyamán gyakrabban fekszik, és éjszaka nagy távolságokkal jár.

Nyúl - nyúl

Ismerjük meg ezt a nyúl. A Rusaks nagyméretű barna színű, különböző árnyalatú szőrszálak. Kazahsztánban, Törökországban, Iránban élnek.

Rusaki vadászik gabonaféléket, cikóriát, pitypangot. Ha a nyúl a mezőgazdasági területeken él, akkor a gyümölcsök, zöldségek, sárgadinnye és tök eszik meg a növényt. Ausztráliában például a mezei nyúlokat kártevőknek nyilvánítják, amelyek komoly veszélyt jelentenek.

Télen a nyúl a fák és cserjék kéregét rágja. Ellentétben a nyúl, a fehér nyúl, ez a faj táplálja a kéreg a tölgy, juhar és seprű, időszakosan pawing magokat a növények és gyümölcsök a hó alatt. Tavasszal gyakran károsítják a cserjék gyökereit, leveleket, fiatal hajtásokat és növényi szárakat.

Hare - Tolai

A nyúl nem nagy, a lábak és a fülek hosszabbak, mint más egyéneké. E faj képviselője a sivatagokban és az orosz sztyeppeken, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Tádzsikisztánban él.

Mit eszik a nyúl a természetben? Télen közelebb kerülnek a településekhez. A hegyekben leereszkednek a völgyekbe, ahol nincs hótakaró. A fő étel a növények zöld részei. Tavasszal az étrend a füves növények gyökereiből és gumóiból áll (ők is fiatal füvet eszik örömmel).

Ephemera nő a sivatagban - lágyszárú éves növényekben - a nyulak egyik csemege. Nyáron az étel gabonafélék és üledékek, ősszel kukorica a mezőkben, búza és árpa. Télen nincs jó táplálkozás, így elégedettek a fák és cserjék kéregével.

Mandzsúriai nyúl

A Távol-Kelet déli részén, az Amur-folyó völgyében, Kínában, a Koreai-félsziget északi részén helyezkedik el. Külsőleg - majdnem olyan, mint egy kis nyúl, akár 2,5 kg súlyú. A hátsó lábak rövidek, a szőrme merev és szőrös, nem változtatja meg a színt a szezonváltással.

Ezek az állatok ugyanazok az erdőlakók, mint a nyúl. Ők táplálják cserjék és fás növények, bogyók és gyümölcsök. Télen - nyárfa és nyárfa kérge és hajtásai.

Antilop nyúl

A forró helyeken, például az Egyesült Államokban az Arizonában élő élőhelyük miatt, a túl magas hőmérséklet miatt a mezei nyúl nagyon hosszú és nagy fülekkel rendelkezik. Ez nemcsak a jobb meghallgatáshoz, hanem a hőátadás szabályozásához is hozzájárul.

Napközben a bokrok meleg napjáról elrejtenek, ám reggelről aktív életmódot vezetnek. Enni többnyire kaktuszok, fű.

Kínai nyúl

Ez a fajta nyúl megtalálható a kínai hegyekben, Vietnamban él és még a Vörös Könyvben is szerepel. A kis méretű, rövid, kemény barna szőrű, árnyalatokkal rendelkező egyének fekete háromszögei vannak a fülek végén.

Az étrendben: lombhullató növények, ágak, hajtások.

Göndör nyúl

Kínában, Indiában található lakások a kis méretben különböznek, és körülbelül 2 kg súlyúak.

Elsősorban éjszakai és elsősorban füves és füves növényekre táplálkozik.

Néhány érdekes tény:

  • Ez az állat nagyon kemény. Akár 50 km / h sebességet is elérhet, egy nap alatt hatalmas távolságokat lehet leküzdeni.
  • Hosszú füleken keresztül a hő a testből kilép, ezáltal megmentve az állatot a test túlmelegedéséből. Az esőzések során a nyúl a füleket megnyomja, és nem jut víz, amely az állat betegségét provokálja.
  • A nőstények körülbelül 9 éve élnek, férfiak - 5. Otthon, jó és megfelelő gondozással élhetnek 13 évig, de a vadon élőben gyakran meghalnak a ragadozók tengelyeiből, mielőtt elérik a felnőttkorot.
  • A kéreg gyakori étkezése miatt a fogaik elhasználódnak, de újak nőnek ki cserébe.
  • Még a ragadozók elől menekülve a nyúl soha nem fut be a külföldi területre.

Természetes körülmények között az állatok maguk kapják meg a saját ételüket, de mit kell tenni a házban megjelenő nyúlral? Természetesen, hogy foglalkozzunk azzal, amit a nyúl eszik?

Etetés otthon

Érdemes tudni, hogy a nyulak eszik, különösen otthon, nehéz közelebb hozni a természeteshez. Az a tény, hogy a nyúl tejének nincs analógja. A tehéntej és az anyatej-helyettesítő készítmény nem tartalmaz olyan nyersanyagot, mint a nyúl. Egyes gazdák tojással vagy tejszínnel táplálják a nyúl tehéntejet, de a fülhalál valószínűsége nő. A magas cukortartalom miatt ne használjon sűrített tejet.

Az Earednak naponta legalább 2-szer kell táplálnia kis adagokban 5-10 ml.

Csak a havi nyúl önállóan kezd enni. A fiatal mezei nyulak friss füvet, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a sárgarépa, a fa levelei, a bogyók. A második hónaptól kezdve beléphet a kész takarmányba, de nem korábban, mivel rosszabbodnak és diszkomfortot okoznak az állatnak. Télen a nyáron betakarított szárított füvet is fel lehet tölteni.

Nyúl tartása és gondozása otthon

Természetes körülmények között a nyúl nagyon hosszú távolságra van. Ezért a kisállatok kivételével a kedvtelésből tartott háziállatokat jobban meg lehet tartani egy szabadon fekvő lakásban vagy a lármákban, ahol tágas, és nem ketrecekben. De szem előtt kell tartani, hogy mindenhol elhagyják a székletüket, és utána kell tisztítani az alomot.

A fiatal nyulaknak melegre van szükségük, meg kell csinálniuk egy hasmasszázst és egy meleg vízzel megnedvesített vattát.

Hányan nem próbálnád meg szeretni a háziállatodat, ne felejtsd el, hogy ezek vadon élő állatok, és maximalizálni kell a természetes tartalmat. Most már van egy elképzelésed arról, hogy a táplálékot hogyan választja a nyúl, és milyen körülmények között kell azt megtartani.

http://fermoved.ru/kroliki/chem-pitayutsya-zajcy.html

Van valami nyúlgomba? Mi egy nyúl eszik

Számos alkalommal, amikor az ősszel jöttek az országba, néztem a káposzta ropogott fejét. Nyilvánvaló, hogy a szüretben a nyúl támadt. Szóval azon tűnődtem, vajon mit tudnak megrágni, kivéve a káposztát.

mezei nyúl

Kiderült, hogy a nyúl a leggyakoribb vad európai állat. A gyerekes mesékből is ismert, hogy a nyuszi nagy fülekkel és hátsó lábakkal hosszabb, mint az első. Ez egy meglehetősen nagy állat, súlya akár 7 kg is lehet. A nyúl egy okos és gyors fenevad. Gyakran ez az egyetlen dolog, ami megmenti őt számos ragadozótól. Élőhelyei sztyeppek, erdei sztyeppék. Nem kedveli a vastag bozótokat, inkább az erdő szélét kedveli. Nyáron főleg okker-szürke színű, télen sokkal fehérebb, a hó színe. Oroszország területén 4 nyúlfaj él:

  • Manchu vagy cserje;
  • tolai vagy homokkő;
  • nyúl és nyúl, a leggyakoribb;
  • A mandzsetta a nyúl és a nyúl keresztezésének eredménye.

Többnyire fülűek éjszaka. A nyúl igazi vegetáriánus és csak növényi táplálékot fogyaszt.

Mit káromkodnak a nyúl

A füles adag nagyon változatos, főleg az élőhelytől függ. Ez minden növényzet. Nyáron - levelek, fű, fiatal növények, gyökerek, különböző gabonafélék, magvak, gombák, bogyók. A nyúl és a különböző hüvelyesek, a dinnyék és a tök, a diófélék és a gyümölcsök nem foszlanak. Szereti letelepedni a mezők közelében, ahol termesztett zöldség- és gabonanövényeket termesztenek. Télen a nyúl étrendje a fák kérge, kúpok, tűlevelű fák tűk, még a télen jávorszarvú szarvak. Néha a mezei nyúl lopja a széna. Szeretik meglátogatni a zöldségkerteket, ahol enni, körte, szilva kéregét fogyasztják. Kinyit a hó régi fű alatt. Természetesen a nyúl különlegessége a zöldség (káposzta, sárgarépa), a fiatal nyárfa, tölgy, seprű kéreg. Általában minden, ami növekszik, a nyúl eszik.

következtetés

Ez az állat nem könnyű - nyúl, nem könnyű a természetben élni. Csak a magas termékenység miatt, a meleg nyári időszakban a lányok ideje öt alkalommal szülni, ezeknek az ártatlan gyógynövényeknek a populációja nem esik.

A nyulak csak természetes körülmények között létezhetnek. Ezért az élelmiszerek szempontjából sokkal nehezebbek, mint az azonos házi nyulak. Milyen takarmányok táplálkoznak attól függően, hogy milyen étel áll rendelkezésre számukra ebben a szezonban. Ez a takarmány kizárólag növényi eredetű.

A nyúl étrendje nyáron és ősszel

A meleg időszak alatt az állatoknak lehetőségük van egy csomó lédús zöldséget fogyasztani. Kedvenc nyúl finomságok - lóhere, cickafarkú, ágynemű, pitypang, tansy és más gyógynövények. Vonzzák az állatokat és a bogyós növényeket, valamint a szárakat és a leveleket, valamint magukat a gyümölcsöket. És ha a nyúl mohát talál, akkor nem fogja megtagadni az ilyen ételeket.

A fák és cserjék szintén értékes táplálékforrást jelentenek a nyúl számára. Nyáron az állatok az alsó leveleken és tápláló hajtásokon táplálkoznak. A fiatal fákat egészben eszik. Ebben a tekintetben a nyúl gyakran úgy néz ki, mint egy kártevő az emberek szemében, mivel a gyökeres palánták gyakran az említett fákké válnak.

A növények szárazföldi részei mellett az állat különféle gyökerek formájában is megtalálható a talajrétegben. És néha, a föld alatt, a nyúl a szarvasgomba - a húsos és illatos gyümölcshússal rendelkező gombákkal találkozhat.

A betakarítás ideje alatt egy nyúl, burgonyatermesztés közben, képes ásni és enni a növények gumóit. Az egyéb növények gyümölcsei sem maradnak észrevétlenek a hosszú fülű állatnál, aki nyáron vagy ősszel meglátogatta a mezőgazdasági földterületet.

Ugyanakkor érett éger kúpok és berkenye és vadrózsa bogyók válnak ízletesé az állat számára. Egyébként, a nyúl a vetőmag elosztó néven ismert. Élelmiszerként szolgálnak az állat számára, de nem mindegyikük megemésztik a gyomrában.

Az ősz folyamán egyre több durva étel jelenik meg a nyúl táplálékában. Most friss zöldeket helyettesít a halott fűvel, a bokrok csupasz ágaival és a fa kéreggel. És ez a takarmány hosszú ideig lesz a fő.

A nyúl étrendje télen és tavasszal

Az, hogy egy állat fagyos időben túlél-e, bizonyos mértékben függ a csapadék mennyiségétől. A hó alatt sok dolgot rejtenek, amelyeket a nyulak télen eszik, és ha az állatok nem érik el a növényzetet, éhesek, és sokkal nehezebb ellenállni az alacsony hőmérsékletnek. Mindez gyakran az állatok halálához vezet.

A létezésének megkönnyítése érdekében az erőteljes állat, a szélsőséges hideg kezdetével közelebb kerül a településekhez és a dombon, ahol a hó kisebb. A szénakazal észrevételével a nyúl alkalmat kap arra, hogy szünetet tartson rajta, és rengeteg száraz füvet kapjon.

Télen az állatok megtalálják a gabonafélék túlélő mezőit. De a nyúl legnagyobb szerencséje a téli növények támadása lesz. Ha egy egész állatszétválasztás meglátogatja ezt a helyet, akkor az emberek munkaerő jelentős részét el lehet pazarolni, míg a nyulak elégedettek lesznek.

A bokrokon maradt fagyasztott bogyók, valamint az ősszel eső gyümölcsök, amelyeket a nyúl óvatosan ás ki a hó alatti rétegből, megmenti az állatokat az éhségtől. A kéreg feltétlenül jelen van ezen állatok téli étrendjében. A nyúl leggyakrabban lágy fajtákat választ: nyír, aszta és mások.

Tavasszal az állatok végül lehetőséget kapnak arra, hogy enni hajtásokat, amelyek az utat a gyorsan olvadó hó. A rügyek és a teljes lombozat, a friss fű és a fiatal hajtások - rengeteg hasznos és tápláló növényzet található a tavaszi nyúl táplálékában.

De nem szabad meglepődnünk, hogy észrevettük, hogy a kaszát, a zamatos ételekkel együtt, apró kavicsokkal megragadja a talajt - az állat számára nem volt könnyű télen, és így táplálékokkal pótolja a kimerült szervezetet.

A nyulak csak természetes körülmények között létezhetnek. Ezért az élelmiszerek szempontjából sokkal nehezebbek, mint az azonos házi nyulak. Milyen takarmányok táplálkoznak attól függően, hogy milyen étel áll rendelkezésre számukra ebben a szezonban. Ez a takarmány kizárólag növényi eredetű.

A meleg időszak alatt az állatoknak lehetőségük van egy csomó lédús zöldséget fogyasztani. Kedvenc nyúl finomságok - lóhere, cickafarkú, ágynemű, pitypang, tansy és más gyógynövények. Vonzzák az állatokat és a bogyós növényeket, valamint a szárakat és a leveleket, valamint magukat a gyümölcsöket. És ha a nyúl mohát talál, akkor nem fogja megtagadni az ilyen ételeket.

A fák és cserjék szintén értékes táplálékforrást jelentenek a nyúl számára. Nyáron az állatok az alsó leveleken és tápláló hajtásokon táplálkoznak.

A fiatal fákat egészben eszik. Ebben a tekintetben a nyúl gyakran úgy néz ki, mint egy kártevő az emberek szemében, mivel a gyökeres palánták gyakran az említett fákké válnak.

A növények szárazföldi részei mellett az állat különféle gyökerek formájában is megtalálható a talajrétegben. És néha, a föld alatt, a nyúl a szarvasgomba - a húsos és illatos gyümölcshússal rendelkező gombákkal találkozhat.

A betakarítás ideje alatt egy nyúl, burgonyatermesztés közben, képes ásni és enni a növények gumóit. Az egyéb növények gyümölcsei sem maradnak észrevétlenek a hosszú fülű állatnál, aki nyáron vagy ősszel meglátogatta a mezőgazdasági földterületet.

Ugyanakkor érett éger kúpok és berkenye és vadrózsa bogyók válnak ízletesé az állat számára.

Egyébként, a nyúl a vetőmag elosztó néven ismert. Élelmiszerként szolgálnak az állat számára, de nem mindegyikük megemésztik a gyomrában.

Az ősz folyamán egyre több durva étel jelenik meg a nyúl táplálékában. Most friss zöldeket helyettesít a halott fűvel, a bokrok csupasz ágaival és a fa kéreggel. És ez a takarmány hosszú ideig lesz a fő.

A nyúl étrendje télen és tavasszal

Az, hogy egy állat fagyos időben túlél-e, bizonyos mértékben függ a csapadék mennyiségétől. A hó alatt sok dolgot rejtenek, amelyeket a nyulak télen eszik, és ha az állatok nem érik el a növényzetet, éhesek, és sokkal nehezebb ellenállni az alacsony hőmérsékletnek. Mindez gyakran az állatok halálához vezet.

A létezésének megkönnyítése érdekében az erőteljes állat, a szélsőséges hideg kezdetével közelebb kerül a településekhez és a dombon, ahol a hó kisebb. A szénakazal észrevételével a nyúl alkalmat kap arra, hogy szünetet tartson rajta, és rengeteg száraz füvet kapjon.

Télen az állatok megtalálják a gabonafélék túlélő mezőit. De a nyúl legnagyobb szerencséje a téli növények támadása lesz. Ha egy egész állatszétválasztás meglátogatja ezt a helyet, akkor az emberek munkaerő jelentős részét el lehet pazarolni, míg a nyulak elégedettek lesznek.

A bokrokon maradt fagyasztott bogyók, valamint az ősszel eső gyümölcsök, amelyeket a nyúl óvatosan ás ki a hó alatti rétegből, megmenti az állatokat az éhségtől. A kéreg feltétlenül jelen van ezen állatok téli étrendjében. A nyúl leggyakrabban lágy fajtákat választ: nyír, aszta és mások.

Tavasszal az állatok végül lehetőséget kapnak arra, hogy enni hajtásokat, amelyek az utat a gyorsan olvadó hó. A rügyek és a teljes lombozat, a friss fű és a fiatal hajtások - rengeteg hasznos és tápláló növényzet található a tavaszi nyúl táplálékában.

De nem szabad meglepődnünk, hogy észrevettük, hogy a kaszát, a zamatos ételekkel együtt, apró kavicsokkal megragadja a talajt - az állat számára nem volt könnyű télen, és így táplálékokkal pótolja a kimerült szervezetet.

Fehér nyúl

Fehér nyúl. Az emlős nyúlfüzér a nyúl-család egyik képviselője, amely a nyúl-szerű csapatba tartozik.

A nyúl megjelenése

A mezei nyulak közül a fehér nyúl egy 44 cm-65 cm hosszú és 2,5 kg-4,5 kg-os hosszú állat. Néha teste hossza akár 75 cm, súlya akár 6 kg. A méretek közvetlenül kapcsolódnak az élőhelyhez. A fehér nyulak a nyugat-szibériai északi részén a legnagyobbak, sokkal kisebbek Jakutiában, és a legkisebbek a Távol-Kelet és a Transbaikália déli részén. A középső sáv közepes méretű nyúl élőhely, melynek súlya 3-4 kg. A fülek nem túl hosszúak (összesen 10 cm-ig), és kissé elhajlottak. A farok meglehetősen rövid (5–10 cm), alakja lekerekített. Az első lábak rövidebbek, mint a hátsó. A mancsok meglehetősen szélesek, télen pedig vastag szőrzetűek, az ujjak is erősen serdülőek és szélesek. Ez növeli a támasztó lábak területét, és nem teszi lehetővé a nyúlnak a hóba esését. A fehér nyúl szőrzet színe évente kétszer változik: télen fehér, és nyáron az élőhelytől függően többnyire vörösesbarna vagy vöröses szürke. A fülek csúcsa folyamatosan fekete. A fején lévő szőrzet sötétebb, mint a hátán, az oldalaknál még könnyebb, és a hasán fehér. A szőrme színe a télen nem változhat, ha a nyulak olyan helyeken élnek, ahol a hó nem tart sokáig, vagy egész évben fehér marad, ahol a hó gyakorlatilag nem olvad. A fehérek férfiak átlagosan valamivel kisebbek, mint a nők.

Fehér nyúl molt

Évente kétszer - tavasszal és ősszel a nyúlon molt fordul elő, amelynek áramlási idejét a levegő hőmérséklete határozza meg. A tavaszi gém márciustól májusig tart, és a legmelegebb a hó olvadásakor. Ugyanakkor a fejtől indul, és a farokhoz megy, és hátulról a hashoz megy. Ősszel a molt augusztus végétől november közepéig fordított sorrendben fordul elő: először a hátsó lábak, majd az első és az oldalsó oldalak. A hátsó és a fej molt végén olyan időszak, amely véget vet a havas borítás. Felnőtt állatok gyorsabban olvadnak, mint a fiatalok.

Fehér nyúl terjed

A nyúl eloszlása ​​igen kiterjedt. Észak-Európában (erdő és tundra zónák) él, szinte mindenhol Oroszországban (nem létezik csak a sztyeppvidék déli részén, valamint Ciscaucasia és a Kaukázusban), Kazahsztánban és részben Mongóliában (északnyugati), Kínában ( északkelet) és Japán (Hokkaido-sziget). Chilében és Argentínában található. Az északi részén a tartomány az Északi-sarkra terjed. A különböző sarkvidéki szigeteken is elkapják az Alpokat.

Fehér nyúl élőhelyek

Az eloszlás határain belül a mezei nyulak egyenetlenek, sokféle területet foglalnak el, ahol megbízható védelmet és elegendő táplálékot találnak. Szezonális sűrűségük is van, ami nyáron a legegyszerűbb. A tundra-övezetben előnyben részesítik a folyóvölgyeket és a nagy tavak partjait, ahol rengeteg cserje van. Tenger partja - számukra is ismerős. Az erdei övezetben a ritka területek, rétek, folyóvölgyek és patakok, a túlterhelt vágási területek, ahol jó védelmi viszonyok vannak, és sok táplálék, gyakrabban kerülnek kiválasztásra. A fehérhalak legkedvezőbb feltételei Oroszország központi régióiban találhatók, ahol kis tűlevelű és lombhullató erdők váltakoznak, nagy területen cserjék és mezőgazdasági területek. Nyugat-Szibéria déli részén, a kazahsztáni erdei-sztyeppében általában kis nyírfák mentén telepednek le. Kelet-Szibériában a fákkal borított folyóvölgyeket és a lombhullató erdőket választják, ahol az aljnövényzet jól fejlett. A hegyekben a mezei nyulak mind a lábánál, mind a hegyi tundrában találhatók. Gyakran fognak közel a településekhez.

Fehér nyúl életmód

A fehér nyúl normája egyetlen területi életmód. Mindenkinek megvan a saját oldala, amit jól tud. Többnyire ülő állat. A szezonális mozgások tavasszal fordulnak elő, amikor az állatok nyíltabb helyekre költöznek, ahol az első fű előbb jelenik meg, és ősszel az erdőbe, ahol jobb elrejteni a fejlett kefét. A bőséges, hosszan tartó esők nyomják a mezei nyúlakat az alföldről a felvidékre való átálláshoz. Északon nyáron a nyulak nyílt helyekre költöznek, hogy elmeneküljenek az orrból, és télen ott keresnek, ahol kevesebb hó van. A tundrában élő fehérjéket tömeges migráció jellemzi (több tucat ember) nagy távolságokon (néha akár száz kilométer). Ez főként a takarmány keresésének köszönhető.

A fehér nyúl napi ritmusa

A fehér nyúl a leghatékonyabb az esti órákban és hajnal előtt. Alkonyatkor és éjjel táplál. Nyáron, amikor az éjszakák rövidek, reggel továbbra is táplálkozik. A nyár folyamán a tundrában, a kanyarban, valamint a futás közben a nyúl a napi táplálkozásra vált. A rossz időjárás (eső, havazás, olvadás) esetén a fehér haja nem táplálkozik, hanem az ürülék táplálásával pótolja az energiát. Délután a nyúl egy bizonyos magányos helyen (egy szőnyegen) fekszik, enyhén zúzva a füvet. Ha nem zavarja meg, ismételten használhatja, de gyakrabban újdonság. A hely a szezontól és az időjárástól függően kerül kiválasztásra. Amikor esik, gyakran nyílt helyekre esik. Télen az erdei övezetben a komoly fagyok alatt a nyúl magának (50–150 cm hosszú) lyukat képez, tömörítve a havat. Ott lehet egész nap, és csak a veszély pillanatában kiugrik. A tundrában a fehér nyulak nagyon hosszú (akár 8 méteres) barázdákat hoznak létre, amelyek állandó menedékévé válnak. Nyáron a sarkvidéki rókák vagy a marmoták által hagyott üres földes lyukak használhatók. A fehér fogás helyéről ugyanúgy eljutnak az etetőhelyhez. Télen ily módon meglehetősen sűrű pályákat futnak. Amikor a nyúl az ágyhoz megy, hosszú ugrásokkal halad előre, összecsapja a pályákat, visszamegy, nagy oldalra ugrik. A nyúlványok és a jól fejlett fül lehetővé teszi a nyúl számára, hogy időben hallja a veszélyt, és elhagyja az ágyat.

Fehér nyúl eszik

Hares növényevő állatok. Tavasszal kezdődik, amikor az első zöldek megjelennek, és a nyár folyamán zamatos gyógynövényeket táplálnak. Az ehhez felhasznált növényfajok száma meglehetősen nagy, mivel egyrészt a mezei nyulak nagyon kiterjedt területen telepednek le, másrészt a növények tekintetében „mindenevő”. A tartomány bármely részén azonban előnyben részesítik a hüvelyesek és a gabonafélék, a pitypang és a cickafark, a lóhere és az üledék. Az északnyugatban, ahol sok áfonya van, szívesen fogyasztják a hajtásokat és gyümölcsöket. Fehér nyúl a horsetails és a fejetlen gombák (szarvas szarvasgomba), amely könnyen ásott a földből, és még a üröm enni, nem tagadja meg. Nyáron a nyulak meglehetősen gyakran vizet fogyasztanak. Ősszel a nyúlfák durva ételre váltanak: kis ágak, hajtások, cserjék kéreg és fák. Mindenhol inkább fűz és aspen. Az élőhelytől függően azonban a nyírfa és a vörösfenyőfák kéregét eszik, tölgy, juhar és mogyoró hajtásokat eszik. Ha lehetséges, enni a hegyi kőris, a madár-cseresznye és az éger, valamint a boróka és csipkebogyó gyümölcsét. A széna egy halomban is jó segítség lehet a nyulak téli adagolásában. A növényevő állatok általában nem tartalmaznak ásványi sókat. Ennek a hiánynak a kompenzálása érdekében a fehérek rendszeresen lenyelik a kis kavicsokat és a talajrészecskéket, szívesen nyalogatnak, megsimogatják az állatok csontjait és dobják a jávorszarvakat.

Tenyésztési nyúl

A nyulak meglehetősen gazdagok és a tavasz kezdetével szaporodnak. A legészakibb élőhelyterületeken az utódok csak évente egyszer születnek, a nagyobb területen ez évente kétszer történik, a tartomány déli részén - 3-szor. A rutin során a nőstények jellegzetes sírással vonzzák a férfiakat. A fehér stalker erőteljesen fut, és a harcok gyakran fordulnak elő az azonos nőstényet csoportosító férfiak között ugyanazon a nőnél. A terhesség 47-55 napig tart. Az első nyulak április-májusban jelennek meg. Röviddel azután, hogy a bárányt, a második rutál, és június-júliusban megjelenik a második alom nyulak. A harmadik rutát követően a mezei nyulak augusztus-szeptemberben születnek, amikor a levelek már leesnek, ezért neveznek leveleket. Néha az első nyúl márciusban, az utolsó pedig novemberben jelenik meg, de mindannyian általában meghalnak. Az alomban lévő nyulak száma 1 és 11 között változik, és az állatok élőhelyétől, valamint a nő életkorától és állapotától függ. A tartomány északi részén átlagosan 7 szarvasmarha születik, közép- és déli területeken 2-5 nyúl születik az alomban. Ennek eredményeképpen a fehér nyulak termékessége megközelítőleg azonos az egész területen. A második alomban több nyúl is születik. A terhesség végén a nő egy magányos helyet talál a bokrok vastagságában, ahol áthalad a báránybőrön. A Tundra nyulak néha sekély lyukakat képeznek. A pálcák vastag gyapjúval láthatók, és 90-130 gramm súlyúak. Nem sokkal a szülés után már önállóan mozoghatnak, de az egész testvér az anya közelében marad, és nem szétszóródik. A nyuszi tej nagyon tápláló és sok zsírt tartalmaz, így naponta egyszer, és néha ritkábban táplálja a csecsemőket. A takarmányozás után elhagyja és visszatér a következő napra. Gyakran a nyulak táplálják más emberek nyulakat. A fiatalok nagyon gyorsan nőnek: egy hét múlva elkezdenek füvet enni, és 2 hét után már függetlenek.

10 hónapon keresztül szexuális érettségűek lesznek.

Természetes körülmények között a fehér nyulak 7–9 évig élnek, de gyakran sokkal korábban halnak meg. 2-7 éves kori nyulak a legtermékenyebbek, de 4 év után a termékenységük csökken.

A nyúl és az érték az emberek számára

A nyúl nyulak száma mindenhol jelentősen változik évről évre. Oroszország területén igen nagy változások vannak (néha több százszor) Jakutiában. Ez a jelenség főként epizootia következménye, amely a nyulak számának jelentős növekedésével jár. Az epizootika, amelynek jellege nem mindig állapítható meg, az állatok tömeges halálát (néha a helyi lakosság 100% -át) ölti. A nyulak számának növekedésével növekszik az őket elpusztító ragadozók száma. Az epizootikus időszakban a ragadozók hozzájárulnak a nyulak gyors kihalásához. A fehér sólyom bősége és szinte teljes eltűnése évekig váltakozik bizonyos gyakorisággal. Az északon ez körülbelül 10-12 évente történik, délen pedig valamivel gyakoribb. Ugyanakkor az egész területet egyidejűleg soha nem fedezi az állatok számának vagy tengerének jelentős növekedése. A fehér nyúl nagyon könnyen és gyorsan alkalmazkodik az emberi szomszédsághoz.

Ugyanakkor a "borzalmas" fehér nyulak jelentős károkat okozhatnak a kertekben (különösen télen) és az erdei övekben.

Vadászat nyúl

A fehér nyúl mindenütt vadászik. Már régóta bányásznak húst, valamint a bőrt. A fehér nyúl nagy részét Jakutiában vadászják, ahol a "gyümölcsöző" években a kereskedelemnek köszönhetően a lakosság sok jó húst kap.

A rókák az egyik legvonzóbb ragadozó: vörös haj, hosszú és bozontos farok, keskeny és hosszú pofa, valamint szelíd és okos szemek. Méretben a róka olyan, mint egy kis kutya. A róka szőrme kabátjának színe szürke és tüzes vörös között változik.

Az északi rókák szinte vörös színűek, és a sztyeppe lakói szürke-sárgaek. Van egy róka képviselője, aki a szokásos színben eltérést mutat - ezüst róka,
bár valójában ez egy közönséges róka. A fekete-barna szőrzet a legvonzóbbnak tekinthető, így a szokásos gazdaságokban elkezdték tenyészteni az ezüst róka.

Mert a róka nagyon jól alkalmazkodik a környezethez. Amerikában, Európában, Ázsiában és Afrikában is megtalálható. Az északon élő rókák bolyhosabbak és vastagabbak, de nagyobbak, mint azok a rókák, akik délen élnek. A rókák nagyon agilisak és frisky állatok. Sokkal gyorsabban futnak, mint a kutyák. A róka nemcsak okos, hanem egy nagyon ravasz vadállat is, amely képes nyomokat követni és különböző trükköket igénybe venni, saját ételeit keresve.

A rókák olyan nagy keresők, akik szívesen hallanak, kiváló szaglással, csodálatos emlékekkel, valamint nagyon okos és nagyon figyelmesek. 100 méteres távolságban például egy fát hall. A róka, mint ragadozó, aránya számos állatból áll. A róka nyulakat, egereket és nyulakat eszik, és élvezi a hüllők és kétéltűek étkezését, eső féreg ásását, vagy rákok és halak fogását. A madár azonban a róka kedvenc csemege marad, ezért gyakran megy a csirke-szövetekbe. Meg kell jegyezni, hogy a róka egyáltalán nem rémült a személy közelsége miatt. Ezért van egy foxhole a falu közelében. A róka étrendje magában foglalja a növényi ételeket - zöldségeket, almát és bogyókat.

A róka nagyon hasznos az erdő számára, annak ellenére, hogy nem törődik a nyulak megpróbálásával vagy a tyúk befogásával, valamint pár madárfészket. A róka alapvető adagja különböző rágcsálókból (gopherek, egerek, vulkánok stb.) Áll, amelyek helyrehozhatatlan kárt okoznak a gazdaságok számára. És a kis rókák jól harcolnak ilyen kártevőkkel, mint május bogarak.

A róka párosító játékai télen (január-február) kezdődnek. A férfiak, akik kijelentik a házasságra való felkészültségüket, a leghirtelen rövidebb ugrást vonzzák.
Ebben az időszakban gyakran megfigyelhető egy kép, amikor több egészséges férfi fut egyidejűleg egy nőnél. De jön egy idő, amikor a férfiak erővel döntenek, hogy megszerezzék a jogukat, hogy közel álljanak a gyönyörű nőhöz, és aztán. Meg kell ülnie a pálya szélén, és várnia kell a győztest, figyelve a harcot. Csak a legerősebb róka kapja meg ezt a megtiszteltetést. Amint a róka estusza véget ér, a pár szét lesz.

„Hét farkas róka fogja tartani”, „Amikor egy róka elolvassa a prédikációkat, üldözze a libait” Ugyanakkor az ilyen kis huliganizmus mellett a róka világszerte ismert a fényes, szemet gyönyörködtető szőrmeiről; Ez a teremtmény különleges szerelmét nyerte a buja farkával, ami meg is olvadhatta magának a pataknak a szívét.

Ugyanakkor a bőr tulajdonosa is figyelemre méltó, és nagy érdeklődéssel bír. A legelterjedtebb rókafajok a rókák, a latin Vulpes vulpes névvel.

Ez a piros csalás, köszönhetően annak, hogy képes alkalmazkodni az élet bármely feltételeihez, egész Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában, és alkalmanként Észak-Afrikában találkoznak ezzel a fajgal.

E faj összes állatának hasonló tulajdonságai vannak: a róka teste nagyon elegánsan hajtogatott, a test kissé hosszúkás, és a végtagok nem túl hosszúak.
Egy ilyen róka pofa harmonikusan össze van kötve az általános alkotmányával: könnyű, kis méretű. Ami a színezést illeti, a vörös róka szeme vörös színű, de különböző régiókban előfordulhatnak különböző árnyalatok: északról déli irányba mozdulva megfigyelhető a szőrzet enyhítése és az állat méretének csökkentése. Az ilyen színváltozás közvetlenül függ az adott zóna éghajlati viszonyaitól. Ugyanakkor az alfajon belül hasonló tulajdonság a fehér szőrszál a felső ajakban. Összesen a világon mintegy 25 különböző fajta a róka, saját régióinkban csak 15 van.

Jellemzően a róka testhossza körülbelül 60-90 cm, ami megközelítőleg egy átlagos kutya testének hossza, azonban a négy lábú fickóval ellentétben a róka extra testhosszúsága 40%, ami egy szép farok, amit minden divatszerző szeretett. Ennélfogva a bozontos barátaink testtömegének különbsége és ez a vörös hajú csaló - ez utóbbi általában 6-10 kg.

Mint a legtöbb Közép-Oroszországban élő állat, a tél végén a róka. A méltányosságban meg kell jegyezni, hogy elég gyorsan halad, de egy új, nyári kabát nem tűnik elképzelhetőnek. A molting periódus alatt az aljszőrzet kiugrik, és a nyárra forduló róka „ruhák” nem tűnnek bujanak, elvesztik a térfogatot és a csillogást, durvábbnak és ritkábbnak tűnik.

Sajnos a vadon élő rókák várható élettartama nem túl hosszú: általában nem haladja meg a 7 évet. Természetesen fogságban ez a szám jelentősen emelkedik 20 és akár 25 évre.

További érdekes cikkek:

A nyúl a közepes méretű emlősök, amelyek a világ számos részén megtalálhatók. Ezek az állatok a világon a leggyakoribbak. A vadászok nagy érdeklődést mutatnak a vadászok számára, mivel a szőrüket nagyra értékelik. Csak a termékenységük miatt ezek az emlősök még mindig nem tűntek el a Föld arcáról. A zoológiai szakemberek mintegy 30 fajta fajta megkülönböztetnek, amelyek mindegyike rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal. Különösen fehérek tűnnek ki közöttük.

leírás

A fehér nyúl okai miatt kapta a nevét. Az a tény, hogy a meleg szezonban a szőrme szürke vagy vöröses színű. A hideg időjárás kezdetével a szőr hófehérvé válik, sötét foltok csak a fülek tetején maradnak. Az ősszel és tavasszal elterjedt. Ha az állat olyan régiókban él, ahol kis mennyiségű hó esik, a nyúl színe nem változik.

Az állat testtömege 1,6 kg és 4,5 kg között változik. Ebben az esetben a nők súlya gyakran nagyobb, mint a férfiaké. Az orrtól a farokig terjedő hosszúság 40-65 cm, ebből kb. 7 cm-re esik egy szép, lekerekített farok. A fülek meglehetősen hosszúak. Mérete körülbelül 8-10 cm, széles lábak vastag hajjal borítottak.

A nyúl leírása hiányos lesz, ha nem mondja el az állatok építését. Sűrű és elég erős, a pofa nem olyan éles, mint a nyúl. A hátsó lábak hosszúak, de rövidebbek, mint a frizurája. A farok rövid, felfelé fordított, lekerekített. Egész évben fehér. Ha a fülek előre hajolnak, eljutnak az arc végéhez.

élőhely

A nyúl, mint korábban említettük, gyakori állat. Észak-Amerikában, Svédországban, Skandináviában és Norvégiában, vagyis az északi régiókban található. Oroszországban az állatok szibériai, kamcsatka és szahhalin erdőket választottak. Az emlősök Sumy, Zhytomyr és Chernihiv régióban élnek Ukrajnában.

Hol él a fehér nyúl? Az emlős inkább olyan helyeken szeretne élni, ahol az élelmiszer az év bármely szakaszában bőségesen megtalálható. Emiatt a leggyakrabban a lombhullató és vegyes erdők szélén találhatók az állatok. Hares megpróbálnak települni olyan helyeken, ahol nem zavarják a ragadozók. Nagyobb és erősebb ellenfelektől elrejtenek a cserjék vastagságában, magas sztyeppfüvesekben és a víztestek közelében növekvő nádban.

élelmiszer

A fehér nyúl növényevő, amely növényi eredetű ételeket fogyaszt. Az emlős étrendje közvetlenül a szezontól függ. Tehát nyáron az állatok enni lágyszárú növényeket, mint a lóhere, cickafark, aranyrózsa. Örömmel fogyasztanak gabonaféléket, virágokat és pitypangleveleket. A Belyaki tökéletesen ismeri a gyógynövényeket és táplálékként használja őket.

Az őszi szezonban a nyulak étrendje szűkös. Ebben az időszakban kis bokrokból áll, amelyeket az állatok az erdőben találnak.

Mit eszik a nyúl a télen? Az emlősök szívesen megragadják a különböző fák kéregét: nyár, fűzfa, nyír. A hó alól cédrus kúpok és száraz fű kerülnek. Ha szerencséje van, az állatok élvezhetik a bokrokon maradt bogyókat. A fentieken túlmenően a fehér állatok égnek éger és hegyi kőris, boróka és vadrózsa. Élelmiszer keresése során jönnek a gyümölcsösökbe és megragadják az ott növekvő fák kéregét.

A tavasz az év átmeneti ideje, ebben az időszakban a nyulak aránya jelentős változásokon megy keresztül. A kéreg helyett az állatok újra használják a fiatal lágyszárú növényeket, valamint cserjék és fák hajtásait. Ez az, amit a kék nyúl egész évben eszik.

Az élet útja

A legaktívabb állatok este és hajnal előtt vannak.

A hideg időjárás megkezdése után egy kis lyukat húz a hóba. Ez menedékként szolgál: itt emlősök elrejtik a nap folyamán és rossz időben. Nyáron nincs szükség ilyen menhelyekre, így a fehérek a fák és cserjék közelében növekvő füvön nyugszanak.

Hares elég okos állatok. Emlékeznek arra az útvonalra, amelyet a menedéketől az etetés helyéig vesznek, és minden alkalommal, amikor ugyanabban az irányban mozognak. Télen még az emberek is sétálhatnak a fehér nyúl pályáin.

Élelmiszer keresésekor a fehér nyúl kitartást mutat. Egy éjszaka az állat hatalmas távolságot fedezhet fel - közel 10 km. Ha az állatot tápláljuk, az 1 km-es éjszaka alatt áthalad. Veszély esetén a nyúl csak a gyorsan mozgó képességgel takarítható meg, mivel az állatok látása és szaglása nagyon, nagyon rosszul fejlett.

reprodukció

A nyúl a gazdag állatok. A párzási időszak tavasszal és nyáron történik. A nőstények különösen termékenyek 2-7 éves korukban. Az átlagos terhességi kor 47-55 nap, a szülés után egy kis idő áll a párosításra. Így egy szezonban 2-4 5-7 nyulakból álló ürülék születik. Természetesen ezek a számok általánosítottak. A tényleges teljesítmény közvetlenül függ a nő táplálkozásától és életkorától. Okoth előfordul a fűben. Az első fajta áprilisban vagy májusban jelenik meg, a második júniusban vagy júliusban, a harmadik pedig augusztusban vagy szeptemberben. A márciusban vagy novemberben született nyulak leggyakrabban meghalnak.

Életciklus

Az újszülött fehér kabátok vastag, buja szőrzet borítják. Láthatóan születnek, ami megkülönbözteti e faj képviselőit számos emlőstől. Sőt, az önálló mozgásképesség az élet első percében nyilvánul meg. A súly nyúl 100-130 gramm. A születés után 8 napig az egyetlen olyan termék, amelyet az állatok fogyasztanak, az anyatej. Naponta egyszer táplálják az állatokat. Az élet második hetében friss fű kerül hozzáadásra az étrendhez. Már a 15. napon a kölykök elmozdulnak az anyától, függetlenségük megkezdődik. 10 hónapon belül elérik a pubertást.

veszély

Egy fehér nyúl élete az erdőben 17 év, de az állatoknak csak egy kis része él ebben a korban. Az emlős veszélye az orvvadászok, a ragadozók és a különböző fertőzések.

A nyúlszőrme nagyra értékelt, ezért az állatokat vadászják. Húsuk kiváló ízű. Ez egy másik ok, amiért az orvvadászok fehér hajat ölnek.

Veszély esetén az állatok csak a forrásból távozhatnak. A nyúl ellenségei olyan ragadozók, amelyek gyorsan mozognak, ugrik messzire és jó látásuk van. Bizonytalanságuk miatt az állatok meglehetősen könnyű zsákmányt kapnak a hiúz, a róka, az arany sas és a bagoly számára.

A vadászat

A nyúlhaja színe, húsának íze minősége varázslókkal vonzza. A vadászati ​​állatok a sporthoz hasonlítanak. Számos módja van. Ezek közül a legnépszerűbb a túlfeszültség. A vadászok lövészek és lövészek. A téli szezonban a kutyák rabszolgák szerepét töltik be, hiszen egy személy nem tud mindig felzárkózni egy félelmetes nyúlral, amely 50-70 km / h sebességgel fut. A vadászok az állatokat a lövés helyére vonják, ahol megölték őket. Az állat megpróbálja megzavarni a zeneszámokat, mert a zigzagokban vagy körben elmenekül.

A vadászat másik módja a fehér nyúl felderítése a feketén. A sötét út hátterében a hófehér bőr nagyon jól látható. Télen a mezei nyulakat a nyomvonal módszerével, vagy a pályák olvasásával végzik. Ehhez egy személynek keménynek kell lennie, és jól ismernie kell a fehér nyúl szokásait.

védelem

A nyúl a Berni Egyezmény védelme alatt áll. Ez a faj szerepel az Ukrajna Vörös Könyvében és a Nemzetközi Védelmi Közösség vörös listájában. A világ minden tájáról érkező zendefenderek mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a fehér szőrszálak kihalását. A nagy hosszú fülek segítségével nyuszi észreveszi a veszélyt. Tudják, hogyan kell elrejteni és gyorsan elmenekülni a ragadozóktól, de ez nem mindig megmenti az életüket.

A szőrös állat nyúl Oroszországban minden erdőben él. A nyúl a növényevő, ezért kizárólag növényi táplálékra táplálkozik. Az étrend azonban az év különböző időszakaiban eltérő. Szóval mi a nyúl az erdőben?

Nyári takarmány

Nyáron a mezei nyulak elég széles választékot kapnak az ételekről. Az állatok szeretnek különböző gyógynövényeket enni: sólyom, polynya, pitypang, lóhere, gabonafélék, hüvelyesek. Erdők és bogyók (főleg áfonyák), különböző magok, gombák, horsetails, juharfák, tölgy, aspen, fűzfa esznek. A mezőkbe süllyedhetnek - megkóstolhatják a termesztett növényeket (sárgarépa, káposzta, répa), valamint a kertben - az alma, a körte és a szilva kéregét, ami nagy kárt okoz a gazdaságban. Az ilyen kártevőkkel könnyű harcolni - elegendő egy kis kerítés telepítése fiatal fák köré.

Ősz, tél, tavasz

Ősszel a füles fenevad ugyanazokat a bogyókat, gyógynövényeket, érett almát és más gyümölcsöket, valamint gombákat eszik. A nyulak nem hibernálnak, de nem készítenek raktárakat a télre, így ásni kell a hó alól. A száraz fű nem olyan tápláló, mint a friss, így a rágcsálóknak további táplálékot kell kapniuk. Ők ásni a gyökerek, enni fa kéreg. Tavasszal, a vitaminok hiányának kimerült, a mezei nyúl aktívan keresik a friss füvet, és könnyen ragadozóvá válik a ragadozók számára.

Nyúl az otthonodban

Gondosan mérlegelnie kell az erdei nyúlnak az ételeket, amelyek a kedvence lettek. Szükséges olyan táplálékot adni, amely nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz és könnyen emészthető. A takarmányt a gabona kell, hogy legyen: árpa, búza, zabpehely, rozs. Ön tartalmazhat kukoricát a cob, sárgarépa, alma, cékla, de korlátozott mennyiségben a diéta. Nyáron adjon frissebb zöldeket, és ne felejtse el a vizet.

http://antimiles.ru/vine-diseases/est-li-zayac-griby-chem-pitaetsya-zayac-zayac-opisanie-harakteristika-vneshnii-vid-kak-vyglyadit-za.html
Up