logo

Ami a nyúl úgy néz ki, a korai gyermekkor óta minden ember számára ismert. Nyulak - csörgők lógnak a bölcsőkben, plüss nyulakat adnak minden gyermeknek, kivétel nélkül, a csokoládé nyúl - a gyermek kívánatos finomsága. Rajzfilmek, könyvek, nyulakkal kapcsolatos dalok, az állat replikált képe folyamatosan megtalálható a különböző cégek logóiban.

Honnan származik az ilyen népszerűség? A válasz azt sugallja, hogy a bájos, bolyhos teremtményt hosszú fülekkel és egy pompon farokkal nézzük. Kevés ember csoda, hogy a közönség kedvencei hogyan élnek a természetben, mit eszik a mezei nyúl, különösen télen, a síkságokon és a hófúvással borított erdőkön? Érdekes kérdés, és a válasz a hosszú életű életmódban rejlik.

A nyúl füvet eszik.

Milyen fenevad a nyúl?

Hares - a nyulak és a nyulak családjának képviselői. Érdekes módon mindaddig, amíg a nyúl a rágcsálók közé sorolódik, de teljesen elkülönültek a fogak teljesen más szerkezete miatt. A rágcsálóktól (mókusok, egerek, jerboák, hörcsögök) ellentétben a mezei nyúl nem egy, hanem a felső állkapocsban található két metszőpár, amelyek egymás után helyezkednek el.

Ráadásul a növényi étel - amit a nyulak táplálnak, nem vonzza különösképpen a rágcsálókat, néhányuk teljesen húsevő, a legtöbb rovar, a hal és a madár tojás. És a nyulak abszolút vegetáriánusok, ez egy teljesen más evolúciós vonal jele, amely lehetővé teszi számukra, hogy önálló egységnek tekinthessék.

A nyulak az azonos nevű nemzetséget alkotják, amely 32 kontinensen élő állatfajt tartalmaz, az Antarktisz és Ausztrália kivételével. Oroszország területén 4 nyulakfaj van: a jól ismert nyúl és a fehér nyúl, valamint a tolai nyúl és a kevésbé tanult, a leginkább titkosító faj a manchuriai nyúl. Ezek az állatok különböző biotópokban élnek, és a fajra jellemző megjelenési jellemzőkkel és szokásokkal rendelkeznek.

Milyennek tűnnek Oroszország nyulak?

Rusak a legnagyobb nyúl a mi országunk területén, a felnőttek mérete 57-68 cm, a súlya elérheti a 7 kg-ot. A barna nyulak nyári szőrme barna, barna, szürkés, vöröses, jól jelzett sötét pisztolyokkal és jellegzetes hullámossággal, csak a hasa fehér. Az őszi molt után a nyulak buja téli szőrmével szaporodnak és kissé könnyebbé válnak. A nyúl táplálkozásában a növények föld feletti részei domináltak.

A fehér nyúl kissé alacsonyabb a nyúl méreténél: a mezei nyúl 44-65 cm-ig terjed, és 1,6–4,5 kg-os, rendkívül ritkán 5,5 kg-ig terjed. A fehér hajban a fülek és a farok észrevehetően rövidebbek, és a szín a szezontól függően változik. Nyáron a vöröses-fehér nyúl sötétbarna vagy sötétbarna, barna foltokkal, és ha elhalványul, ősszel hófehérvé válik, csak a fülek tippei feketeek. A nyúlral ellentétben ezek az állatok több földet emelnek, és gyakrabban táplálják a növények izzókat és rizómákat.

A nyúl-tolai a nyúl kisebb példánya, ugyanolyan hosszúkás fülekkel és viszonylag hosszú farokkal. Egy felnőtt tolya test hossza 39-55 cm, az állat pedig nem haladja meg a 1,5–2,8 kg-ot. A bunda színe megegyezik a világos színű oroszokéval, de hullámosság nélkül, télen pedig világosabb. De a Tolya étrendje nagyon hasonlít a fehér nyúl táplálkozásához.

A mandzsúriai nyúl olyan kicsi, mint egy tolai, de olyan fülekkel, mint egy rövid fehér nyúl és farok. A rokonokkal ellentétben a manchu nyúl gyapjú kemény és sörtéjű, és a nyúl egyenruhát visel az egész évben. Az állat hátulja és feje fekete foltokkal barnás, az oldalak könnyebbek, a hasa fehérfehér, az arcokat világos foltok borítják. A faj egyik jellemzője egy sötét szőrszalag, amely a gerinc mentén fut.

A manchuriai nyulak déli lakosságában melanista példányok vannak, a tetején teljesen fekete, az alján hófehér, sápadt sárga torkával. Érdekes, hogy e fajta nyulak között a Lespedeza hüvelyes növény állatfajja, és az állatok köre nem haladja meg a kultúra terjesztési területét.

A nyúl füvet eszik.

Hol élnek a nyulak?

Rusak tipikus sztyepp állat, széles körben elterjedt az Eurázsia és Észak-Afrika területén. Oroszországban a Ladoga-tó partjától Khabarovskig és Primorsky Krai-ig található. Ezek az állatok jobban kedvelik a nyílt tereket - síkságokat, sztyeppeket és félig sivatagokat, és még az erdőkben is éleket, hamut és könnyű erdőket választanak.

A nyúl a tundrában, az erdőkben és az erdei sztyeppákban Skandináviából Mongóliába, Kínába és Japánba él. Oroszország területén szinte mindenütt megtalálható, különösen nyáron, rengeteg takarmányozással. Ez egy tipikus erdei állat, de a fehér erdő elkerüli a sűrű erdőket, de szokásos a fűz és nádas vizes élőhelyeken, cserje tundrában, gazdag takarmányterület keresésekor, gyakran mezőgazdasági területeken, falvak és falvak közelében.

Hare-tolai egy csodálatos lény, amely nem igényel erdőket és mezőket. Az állatok kedvenc élőhelyei a közép-ázsiai sivatagok és fél sivatagok. Oroszországban a Tolay-i élőhely szétszórtan szétterül a száraz sztyeppeken és a déli-szibériai hegyvidéki régiókban az Altáj-hegységtől az Astrakhan régió déli részéig. Mit eszik a nyulak, akik egy ilyen furcsa tartományt választanak? Az állatok ritka fiatal füvön, üröm, kemiszh, tamarisk, homok akác ágai, növényi gumók feldarabolódnak. A Tolai-étrendben az efemera szükségszerűen jelen van, és érdekes módon a szászfa durva hajtásai.

A mandzsúriai nyúl Oroszország távol-keleti részén, a kínai manchuriában és Észak-Koreában található. Ezek az állatok szeretik az erdőket sűrű aljnövényzettel, mogyorós erdőkkel, nyírfákkal, nedves alföldekkel, és ritkán fordulnak elő nyílt területeken. A fent említett lespedice mellett a kétszínű állat örömmel eszik mindenféle növényzet zöld részeit. Mint minden rokon, a mandzsúriai nyúl étrendje erősen függ az évszakától.

Mit eszik nyáron a nyúl

A pálcák védenek a ragadozókkal és az emberekkel szemben, ezért alkonyatkor és éjszaka aktívak, de a korszak alatt gyakran észreveszik a nap folyamán. A nyúl a területi kislemez, az egyes telkek legfeljebb 50 hektár területet foglalnak el. A nap folyamán a nyulak magányos helyeken ülnek: a bokrokban, a vastag fűben, az üres róka és a bögrebordákban, és éjszaka ételt keresnek.

Nyáron a nyulaknak elegendő ételük van a saját területén. Ami a nyulak táplálkoznak, a zöld növények legkülönbözőbb részei először jönnek. Belyak örömmel fogyasztja az aranyrostot és egy ágyat, az egérborsó és a cickafarkát. Az egészséghez szükséges vitaminokat és nyomelemeket pitypangból és lóhereből nyerik.

A lóhere és a pitypang, a lucerna és a káposzta, nagyon hasznos cikória, illóolajokban gazdag illóolajok dominálnak a nyúl nyári étrendjében. Finomokat keresve a nyulak gyakran meglátogatják a termesztett növények termesztését, ahol különféle füvek, hajdina és fiatal napraforgók ünnepelnek. Különösen előnyben részesített tök, de nem adják fel a zöldségeket.

A nyúl a bőséges takarmány idején - márciustól szeptemberig. Ezek az állatok rendkívül termékenyek, és egy nőstény szezononként 5 alkalommal képes előállítani, és legfeljebb 9 nyulak lehetnek. Az ősz kezdetével és a fagy előtt a nyulak aktívan eszik áfonya hajtásokat, horsetailot, különleges finomságot ásanak a talajból - rénszarvas szarvasgomba. Az étrendben fiatal fák és cserjék gallyai vannak, és a fagy kezdetével a mezei nyúl a szilárd ételre vált.

Melyik nyúl eszik télen

Ha a nyulak nyári étele alapvetően megegyezik, akkor a különböző fajok téli étrendje jelentősen eltérő. A nyúl folytatja a lágy étel keresését, a hó alatti halott füvet ásva, meglátogatja a növényi kerteket a tenyésztett növények tetejére keresve, és kivágja a téli növényeket a mezőkben.

Amikor a hó esik, a nyúl arra kényszerül, hogy a fák és cserjék kéregébe és hajtásaiba menjen. Különösen előnyös a mogyoró, a seprű, a tölgy és a juhar. Kevésbé rágja az alma, körte és fűzfa kéregét.

A fehérek nem kedvelik a füves rongyokat, de hóvágást keresnek cédrusfenyő fa és bogyók keresésére, szénakazalban szénát eszik. A nyúl kedvenc téli étele a fűzfa, vörösfenyő, nyírfa és nyárfa kérge és gallyai. Az állatok túlélésében fontos szerepet játszanak a vadrózsa, a boróka, a madár-cseresznye hajtások, az éger és a mogyoró.

A mandzsúriai nyúl táplálkozása hasonlít a fehér nyúl táplálékához, és az állatok különösen előnyben részesítik a nyár és a nyárfát. A nyúl-tolai, mint a nyúl, rengeteg hóot ás ki a füves növények keresésére, és szilárd ételekből különösen a Chemysh és a tamarisk.

Az éhségtől a nyulak nem halnak meg, és az év bármelyik szakaszában elég ételeket találnak. Átlagosan 10-12 évig élnek, a nyulak hosszú életűek, és 17 évig élhetnek. A természetben azonban a mezei nyúl védelmet nyújt a ragadozók és az emberek ellen, így a legjobb esetben körülbelül 5 évig élnek. Csak azért, mert az oroszországi négyféle nyúlfaj ritka gazdagsága meglehetősen nagy, és a lakosságuk állapota nem okoz félelmet a tudósoktól.

http://komotoz.ru/zhivotnye/chem_pitayutsya_zajcy.php

Mit eszik a nyúl a természetben?

Zaitseobraznye - a placentális emlősök rendjének képviselői. Az állatoknak placentája van, amelynek köszönhetően a fiatalok meglehetősen fejlettek, erősek. A nőstények az utódaikat tejjel táplálják.

A mezei nyúl rövid leírása

A megkülönböztető tulajdonság a fül - hosszú, cső alakú, nem felel meg a testnek. A fülek előnye, hogy segítenek az állatoknak a vad természet veszélyes körülményei között.

Az emésztőrendszer szerkezete

A fenevad növényeken, gyökereken, fa kéregen táplálkozik. Táplálják a nehéz ételeket, ezért a természet egy nagy cecumot, az állandóan növekvő fogakat biztosított. Nincsenek szemfogak, üres hely van a metszők és a diasztema között. A jobb és bal oldali oszlopot egy vékony híd köti össze, amely szilárd csont égboltot képez. Az állatok felső állkapcsán 2 pár fogazott pár van: az elöl nagy, kicsi, kis levágásokkal. A fogak folyamatosan növekszik, hogy az őrlőket őröljék, az állat kényszerül.

A gyomor két részlegből áll, amelyek bizonyos funkciókért felelősek:

  • alap - étel fermentálása;
  • pyloric - hasító ételek.

Hol élnek a nyulak?

Hares mindenhol él: a tundra, a taiga, a sztyepp. Természetükben magányosok. Éjszakai vezetés. Az élelmiszerek kutatása során az állatok sötétben mennek, hogy a szürkület elrejtse őket a természetes ellenségektől. Erősítve, az állatok napkelte előtt hazatérnek. Annak érdekében, hogy senki ne gondoljon a látrára, a vadállat visszafelé emelkedik, előzőleg összezavarva a pályákat.

A helyet gondosan, gondosan választják ki. Melegnek kell lennie, védve a széltől. Az állatok nem szeretik a nedvességet, a zajt. Az állatok nem ásnak lyukakat, válasszanak egy kész helyet: egy bokor, szántóföld, magas fű. A szín miatt az állat nem látható.

Heverő burgonya, nem változtatják meg az élőhelyet. Ha az emberek vagy állatok kényszerítik őt arra, hogy eltörjön otthonukból, a fenevad nem megy messzire. A lakóhelytől való távolság - 2-3 km, amikor a veszély áthalad, az állat hazatér.

A hideg időjárás megkezdésekor a magasabb emelkedéseken élő nyulak az alföldre süllyednek, hogy télen várjanak.

Meg kell jegyezni az állatok tisztaságát. Gyakran ülnek le és tisztaságot hoznak: fésült, megnyalta gyapjú.

Mi egy nyúl eszik

Hares növényevő. Az állatok étrendje a szezontól és az állat élettartamától függően változik. Tavasszal az állat fiatal hajtásokat eszik.

Mit eszik a nyúl télen

A téli idő a vadon élő állatok számára nehéz. Hideg időben az állatok hófúvást keresnek, száraz füvet keresnek. Ezek megtalálhatók a téli mezőkben, ahol felkelnek, betakarítás után, spikeletek és gyökerek. A fák, a bokrok az erdőben fakadó kéregeket rágcsálnak. Ez sok gondot okoz a kertészeknek, mert a nyúl a gyümölcsfák értékes fajtáit rontja.

Nyáron

A nyári étrend széles. Állatok enni növények, aktívan súlya. Előnyben részesíti a fű felső részét: leveleket, virágokat. Eszik pitypang, picans, tansy, eper, áfonya.

Evés közben az állatok felugrottak a környezet felmérésére. Ha az állat veszélyt észlelt vagy érezte magát, elkezd hangosan megérinteni a lábát a földön. Kopogás - figyelmeztetés a veszélyre.

Szaporodás és élettartam

A lábazatok megérintését a nőstények használják a párosodás ideje alatt - a férfiakat a közelben élik. A férfiaknak harcolniuk kell, hogy felfedjék egy méltó jelöltet a hosszú fülű szépség mancsára és szívére. Az udvarlás ideje hosszú: januártól kezdődik, augusztus-szeptember végéig.

A nőstény körülbelül 2 hónapig, körülbelül 43 napig tart utódokat. Egy alomban a nyúl 1-9 kölyköt hoz. Télen 1-4 nyúl születik, nyáron a szám növekszik. A nyulak teljesen gyapjúval borítottak, nyitott szemmel. Újszülött csecsemők nyalogatnak, óvatosan rázza a vérkeringést. Aztán az anya elrejti őket a lyukba, és az élelmiszereket keres. Három héttel a nyúl táplálja a fiatalokat tejjel, majd átállnak a független fűfogyasztásra. Ha egy szoptató szamochka találkozik más emberek nyúljával, akkor ő fogja táplálni őket. Még ha az anya meghalt, az árvaságos csecsemők megkapják a szükséges tejet, nem fognak meghalni az éhezésből.

Mivel a nyulak több ezer nem éri el a szexuális érettséget és a ragadozók karmaiból és fogaiból halnak meg, az állatok természetes termékenységgel rendelkeznek. Egy ritka sajátosság az állatokra jellemző - szuperfikció - a nőstény a fejlődés különböző szakaszaiban utódokkal terhes lehet. Az egyének 6 hónap múlva elérik a szexuális fejlődést. A párosodás ideje alatt a nő olyan hangokat ad, amelyek hasonlítanak az emberi mutációra.

Külsőleg nem lehet megkülönböztetni a nyúl egy nyúlról. A nemi szervek vizsgálatakor megállapítható, hogy a hasi és mellbimbók a nőknél láthatóak.

A vadon élő nyulak 7-8 évig élnek

faj

Összesen 32 fajta nyulak ismeretes, de a tudósok ragaszkodnak a nyulak és nyulak befogadásához, amelyekből körülbelül 45 faj van.

Fehér nyúl

Ez egy meglehetősen nagy fenevad, súlya körülbelül 1,5-5 kg. Az állat fülei akár 10 cm hosszúak is lehetnek, a rövid kis farka mindig hófehér, a méret 5 és 10 cm között változik, a fehér nyúl mancsai szélesek és vastagok, ami segít a mély, laza hóban.

Nyáron a nyúl színe a tartománytól függ: a szürke és a vörös csíkok között a sötét szürke. A fenevad hasa fehér. Nagyobb és nehezebb, de színes színek nem különböznek egymástól. Télen a nyúl egy havasfehér bundát hoz, amelyre a nevét kapta.

A fehér nyúl Argentínában is megtalálható. Oroszországban mindenütt él, a vadászat tárgya, mert a nyúlhús a gyengédségéről híres.

Barna nyúl

Az állat súlya körülbelül 6-7 kg, a színe sötétkék, a szemek sötétbarna. A nyúl fülei hosszúak, elérhetik a 14 cm-t, a farka hosszúkás, hossza körülbelül 8-14 cm, mivel ez a faj egy kis mennyiségű hóban él, a lábai keskenyek és sűrűek. A fenevad a sztyeppet kedveli.

Rusackot Ausztráliába vezették, ahol nemzeti katasztrófa lett. Az ellenőrizetlen szaporodás a helyi állatvilág halálához, a hatalmas számú növény elvesztéséhez vezetett. A doktrínát olyan kutatások végzik, amelyek célja, hogy megszüntesse a vadállatot Ausztrália területéről.

Tolai nyúl

A sivatagi állat, aki egy meleg élőhelyen szokott élni. A fenevad mérete kicsi. Súly - 1,5-3 kg. A lábak hosszúak, keskenyek. Hosszú fülekben, farokban különbözik. A szőrszürke sárgás vagy barna homályos. Sötét, világos színek váltakoznak, a nyúl kecsesnek tűnik. Az állat farka sötét, de van egy jellegzetes tulajdonsága - egy fehér kemény haj kefe végén.

Mandzsúriai nyúl

Miniatűr törékeny állat, legfeljebb 3 kg súlyú. Rövid fülekkel, farokkal rendelkezik. A szőrzet sokszínű, a hátoldal közepén látható fekete hajú sáv. Néha melanisták - nyulak, fekete kabát színnel.

Antilop nyúl

Oroszországban nem fordul elő. Habitat - Mexikó, Arizona az Egyesült Államokban. A fenevad fülei elérik a 20,5 cm-t, és nemcsak hallásra szolgálnak. A forró éghajlat miatt a fül egyfajta hőcserélő, ami segít a testhőmérséklet csökkentésében.

Kínai nyúl

Egy 2 kg-ig terjedő miniatűr állat, főleg Kínában, Vietnamban lakik. Szereti a hegyeket, alacsony fűszelű réteket.

Göndör nyúl

Tibetben, Kínában lakik. Az állat kicsi, körülbelül 2 kg. A színpaletta fekete és piszkos sárga.

A nyulak változatossága csodálatos, de szokásaik szinte azonosak. Az állat a vadászat, a sűrű szőrme miatt a vadászat tárgyaként szolgál. Gyakran egy elkapott állat meghal a félelemtől, szívfájdalommal.

http://mygreenworld.ru/zhivotnye/chem-pitaetsya-zayats-v-prirode/

Nyúl: mit táplál, hogyan marad a természetben

Furcsa módon, de a nyúl nagyon népszerű állatok. Minden ilyen játék az aranyos kis állatokkal tölti ki az üzleteket és örömmel fogadja a gyerekeket, ők sok mesék hősei, és a bolyhos szem előtt mindenki mosolyog mosolyogni kezd. Valójában azonban ismeretes, hogy a vadon élő élet nagyon nehéz kérdés. Szükséges, hogy jobban megértsük, mi segít ezeknek a gyerekeknek a kemény körülmények között és a nyúl táplálékában.

Általános jellemzők

Minden mezei nyúl hasonló megjelenésű, beleértve a hosszú fülüket, nagyon meglepően erős hátsó lábát, farok, nagyon rövid, puha és bolyhos, mint az állat egész teste. Az összes füles fő jellemzője a fejletlen alvadék. Érdekes, hogy ellentétben a legtöbb állattal, a hím nyúl sokkal nagyobb, mint a férfiak. Az állatok hossza 28-80 centiméter, az átlagos testtömeg 6 kg.

A már említett sajátosság, nevezetesen a hosszú és erős hátsó végtagok lehetővé teszik az állatok számára, hogy nemcsak magasra ugorjanak, hanem nagyon gyorsan is futnak: az állat akár 70 kilométer / óra sebességet is elérhet.

Mint ismeretes, a nyulak évente kétszer olvadnak. Az első molt tavasszal történik, a második pedig az ősszel. Ennek a folyamatnak a kezdetét és végét nem lehet pontosan meghatározni, mivel minden attól függ, hogy a külső körülmények és a terület melyen élnek. Az egyik paraméter, amely a molt kezdetéhez vezet, a napszak hosszának változása. De mennyi ideig folytatódik a folyamat a hőmérséklethez.

A molt átlagos időtartama 80 nap. Tavasszal az állat fejével kezdődik, és fokozatosan, a hátsó végtagok felé, az állat teljesen helyettesíti a bundáját. Ősszel minden történik pontosan az ellenkezőjével. A változó szőrmék segítenek a mezei nyúlnak a hideg csapdákkal való küzdelemben, mert nagyon meleg és vastag.

Mindenféle nyúl nem számít, de meg kell beszélni róluk az egész könyv oldalain. Ezért a cikkben csak azokat tekintjük, amelyek közösek az országunkban. Öt közülük van.

  • A mandzsúriai nyúl nem különösebben nagy: hossza körülbelül negyven 55 centiméter, testtömege pedig legfeljebb két és fél kilogramm. A fülek hossza körülbelül nyolc centiméter. A nyúl színe barna, okos foltokkal, és a szőr maga is nagyon vastag és kemény. A hason és az oldalán a foltok könnyebbek, mint az alapszín. A legjelentősebb sötét csíkok hátoldalán. Ez a faj a Távol-Keleten, a Koreai-félszigeten él, és Északkelet-Kínában is megtalálható. Ez az a fajta füles, amely a hideg érkezésével vándorol, a környező melegebbre költözik.
  • Az 50 centiméteres és két és fél kilogramm súlyú kis homokkőnek különösen hosszú fülei vannak - 20 centiméter, a farok pedig a méretükben feltűnő - 11,5 centiméter. Sivatagokban élnek, és néha mászik a hegyekre, mert kis mancsuk nem alkalmasak a hó megélhetésére. A meleg szezonban a szín sárgás, szürkés árnyalatú, de milyen bundát fognak télen megjósolni, mert színe az időjárási viszonyokhoz kapcsolódik. Érdekes, hogy ez a faj a barázdákban él, de nem szeret önmagát ásni, ezért a korábbi tulajdonosok által dobottakat használja.
  • Tolai szinte soha nem vándorol, és jobban szeretne helyet találni a már ismerősek számára. Mozgásuk csak nagyon komoly változások lehetnek az időjárási körülmények között, és nem a jobb, hanem a normális létezéshez szükséges élelmiszerek hiányában is. Jellemzőjük nem a népesség gyors növekedése, mint más fajok esetében. Azonban ritkán vadásznak, ezért a ritka és ritka utódok ellenére a kihalás nem fenyegeti a thai-t. Habitat - Közép-Ázsia. Oroszországban elterjedt az Astrakhan régióban.
  • A fehér sólyom meglehetősen nagy. A súlyuk 2 és 3 kilogramm között változik, a nyúl hossza pedig centiméterig terjed. Különösen nagyok súlya körülbelül öt kilogramm. A fülük és a farka kicsi - körülbelül 10 cm. A bőséges hóban, ami még laza is lehet, nagyon széles lábakat segíthet. Mint minden nyúl, a szín a szezonhoz kapcsolódik. Nyáron sötét, néha pirosan világít, télen pedig fehér. A fehér nyúl széles körben elterjedt Transbaikalia és tundra területén.
  • Rusaki még nagyobb, mint a nyúl. Annak ellenére, hogy hosszúságuk megegyezik a fehérek hosszával, zsíros lerakódásuk miatt 7 kilogramm tömeget érhetnek el. A fülek és a farok hosszúak, körülbelül 30 centiméter. Az elszabadulás nem kifejezetten erősen tükröződik az állat megjelenésében: nyáron általában szürke, és közelebb van a télhez. Oroszország összes európai része erdei nyúl.

Mi egy nyúl eszik

Mégis, mit eszik a nyúl? Mivel a szín és a szerkezet, az élelmiszerek és jellemzői közvetlenül kapcsolódnak az állatok élőhelyéhez. Nyári étrendjük több mint 500 különböző növényfajtát tartalmaz. A mezei nyulak kezelésére különféle gyümölcsök és zöldségek vannak, amelyeket imádnak, így gyakran hagyják magukat, hogy elhagyják az élőhelyüket, és nagyszámú zöldségkertben települnek.

Ősszel a füles napi adag több és több táplálékot táplál, szilárdabb. A fű elszárad, elhagyja, így a különböző cserjék gyökerei és gallyai, amelyek minden időjárási körülmény nem érdekelnek, a nyulak fő táplálékává válnak.

A hideg tél nem könnyű és súlyos teszt számos állat számára, beleértve a nyulakat is. Úgy tűnik, hogy a téli erdőben ehető? Minden nap egyre nehezebb az egyes növények ásni a hóviharok alatt, így az állatok próbálnak közelebb kerülni a falvakhoz. Néha szénakazalakat vagy fagyasztott bogyókat találnak. A többi fához képest lágyabb nyár és nyírfa kéreg a téli nyúladag fő összetevője.

Tavasszal, amikor a hó esik, és a nap elkezd melegíteni a földet, az első rügyek megjelennek a fákon. A buja fű megjelenik. Télen a nyulak tömegük elég tisztességes részét elvesztették, ezért a tápanyagok és nyomelemek feltöltéséhez a testben különböző kis köveket, talajt, valamint olyan állatok maradványait veszik el, amelyek még nem éltek túlélésen a télen.

Összefoglalva tehát az alábbi listát készíthetjük arról, hogy mit szeret a nyúl:

  • különböző növényzet
  • gyümölcsök és zöldségek
  • bogyók
  • a cserjék gyökerei és ágai
  • kéreg a lágy fák.
http://zveri.guru/zhivotnye/zayac-chem-pitaetsya-kak-vyzhivaet-v-prirode.html

Milyen nyulak eszik az év különböző időszakaiban

Ahhoz, hogy egy nyúl sikeres legyen, egy tapasztalt vadásznak meg kell tanulnia a szokásait. Olyan helyek keresése, ahol jobban szeretik a zhirovki és a lezhki készítését - nagyon izgalmas élmény, ami a jövő vadászat sikerének kulcsa.

Tudva, mit eszik a nyúl, minden vad módszerrel vadászhat.

Takarmányok táplálása tavasszal és nyáron

Hares vegetáriánusok. A füvet, a fiatal hajtásokat, a bogyókat, a gumókat táplálják, nem haladják meg a mezőgazdasági területeket. Nyáron azonban, amikor az élelmiszer bőséges, az emberek inkább az emberektől távolabbi helyeket részesítik előnyben.

A megfigyelések kimutatták, hogy a mezei nyulak nem rendelkeznek "kedvenc" típusú élelmiszerekkel. Örömmel enni mindent, ami az erdei és erdei sztyeppe övezetekben nő. A Stavropol Rusaks különösen olyan mérgező növényeket eszik, mint a pillangók és a larkspur.

Gyermekkönyvből tudjuk, hogy a füles rágcsálók őrülten szerelmesek a káposzta. Ez a mítosz azonban olyan történetekhez hasonlít, amelyekben az egerek őrültek a sajttal, és a sündisznák szeretik az almát, és felveszi őket a gerincekre. A nyulak inkább inkább a gabonafélékkel, burgonyával vagy répával vontatott területen részesülnek.

A fehér nyúl, nyúl és tolaev helyszíne az élőhelytől függően eltérő.

  • Belyaki kedveli a kis tisztást, bokrokat, szakadékokat. Ennek megfelelően az erdei növények többségét az étrend tartalmazza: a tavaszi palából (ez is nyúlkáposzta), egérborsó, cickafark, bogyók. Néha a nyúl eszik horsetails-et, néhány gombafajtát.
  • Tolai szereti a nyílt táplálékot. Nyári étrendjük alapja a ló sóska, a tamarisk, az üledék, az üröm, a chingil, a gumók és a lágyszárú növények.
  • Rusaki még mindig mindenevő. El tudnak táplálni az emberektől távol és arrogánsan a települések szélén. Eszik pitypang, lóhere, tansy, cikória, és más vadon élő fajok. Ők szívesen fogyasztanak napraforgókat, gabonaféléket, valamint mindent, amit a kertben találnak. Vannak esetek, amikor a szürke tolvajok az új burgonya gumóit közvetlenül a földről vonták ki, dinnyeiből hajtogattak.

Melyik nyúl eszik ősszel és télen

Októbertől kezdődően a nyulak még mindig mindenevőnek számítanak. Megeszik a fák kéregét, és a hideg időjárás kezdetén közelebb kerülnek az emberi lakásokhoz. Közülük a legnépszerűbbek a tenyészetek határterületei, melyeket a hó alatt ásnak ki, és a széna kész távoli szénakazalát.

A hóesések során a mezei nyulak több napig pihennek, saját száraz ürülékeiket. A kis mezei nyulak száraz füvön táplálkoznak, amit az anya bőségesen eláraszt a fészekben.

  • A fehérek szinte minden fáról rágcsálják a kérget: fűz, juhar, hegyi kőris, nyír, boróka és tölgy. Az erős lábak zöld fűszálakat ásanak fel a hó alatt.
  • Tolai a völgyben magas hótakarással rendelkező helyekről vándorol, közelebb az emberi településekhez. A kukorica, a gabonafélék és a fakéreg maradványaival táplálkoznak.
  • Rusaki télen igazi katasztrófává válik a kertészek számára, a gyümölcsfák törzsét a növekedés magasságába rágva. A vetőmagokat, a száraz fűvirágokat is táplálják, a juhar, a mogyoró és a tölgyfa kéregét megrágja.

A nyúl (mint minden növényevő) hiányos az ásványi sókban a szervezetben. A halott állatok csontjain és csontjain eldobott szarvasokban gyakran találnak nyúlfogakat.

Ezért a tapasztalt vadászok a kavicsokat sós vízzel, a hó vagy a talaj öntözésével várják a jövő vadászatára. Egyes receptek szerint a sót a legjobban a szárított málnás levelek főzetében oldják fel.

A csali magában foglalja a véső, a fűzfa (a legjobb a rügyek), a petrezselyem (friss vagy száraz) vékony gallyak.

Emlékeztetni kell azonban arra, hogy bizonyos fajta vadászatot, amely csalit igényel, tilos a kis számú nyulakkal rendelkező területeken.

http://volgahunter.ru/%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0/% D0% BE% D1% 85% D0% BE% D1% 82% D0% B0-% D0% BD% D0% B0-% D0% B7% D0% B0% D0% B9% D1% 86% D0% B0 / vegy-pitayutsya-zajcy-v-raznoe-vremya-goda.html

Mit eszik a mezei nyúl? Mit eszik a nyúl a természetben?

A nyúl a közepes méretű emlősök, amelyek a világ számos részén megtalálhatók. Ezek az állatok a világon a leggyakoribbak. A vadászok nagy érdeklődést mutatnak a vadászok számára, mivel a szőrüket nagyra értékelik. Csak a termékenységük miatt ezek az emlősök még mindig nem tűntek el a Föld arcáról. A zoológiai szakemberek mintegy 30 fajta fajta megkülönböztetnek, amelyek mindegyike rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal. Különösen fehérek tűnnek ki közöttük.

leírás

A fehér nyúl okai miatt kapta a nevét. Az a tény, hogy a meleg szezonban a szőrme szürke vagy vöröses színű. A hideg időjárás kezdetével a szőr hófehérvé válik, sötét foltok csak a fülek tetején maradnak. Az ősszel és tavasszal elterjedt. Ha az állat olyan régiókban él, ahol kis mennyiségű hó esik, a nyúl színe nem változik.

Az állat testtömege 1,6 kg és 4,5 kg között változik. Ebben az esetben a nők súlya gyakran nagyobb, mint a férfiaké. Az orrtól a farokig terjedő hosszúság 40-65 cm, ebből kb. 7 cm-re esik egy szép, lekerekített farok. A fülek meglehetősen hosszúak. Mérete körülbelül 8-10 cm, széles lábak vastag hajjal borítottak.

A nyúl leírása hiányos lesz, ha nem mondja el az állatok építését. Sűrű és elég erős, a pofa nem olyan éles, mint a nyúl. A hátsó lábak hosszúak, de rövidebbek, mint a frizurája. A farok rövid, felfelé fordított, lekerekített. Egész évben fehér. Ha a fülek előre hajolnak, eljutnak az arc végéhez.

élőhely

A nyúl, mint korábban említettük, gyakori állat. Észak-Amerikában, Svédországban, Skandináviában és Norvégiában, vagyis az északi régiókban található. Oroszországban az állatok szibériai, kamcsatka és szahhalin erdőket választottak. Az emlősök Sumy, Zhytomyr és Chernihiv régióban élnek Ukrajnában.

Hol él a fehér nyúl? Az emlős inkább olyan helyeken szeretne élni, ahol az élelmiszer az év bármely szakaszában bőségesen megtalálható. Emiatt a leggyakrabban a lombhullató és vegyes erdők szélén találhatók az állatok. Hares megpróbálnak települni olyan helyeken, ahol nem zavarják a ragadozók. Nagyobb és erősebb ellenfelektől elrejtenek a cserjék vastagságában, magas sztyeppfüvesekben és a víztestek közelében növekvő nádban.

élelmiszer

A fehér nyúl növényevő, amely növényi eredetű ételeket fogyaszt. Az emlős étrendje közvetlenül a szezontól függ. Tehát nyáron az állatok enni lágyszárú növényeket, mint a lóhere, cickafark, aranyrózsa. Örömmel fogyasztanak gabonaféléket, virágokat és pitypangleveleket. A Belyaki tökéletesen ismeri a gyógynövényeket és táplálékként használja őket.

Az őszi szezonban a nyulak étrendje szűkös. Ebben az időszakban kis bokrokból áll, amelyeket az állatok az erdőben találnak.

Mit eszik a nyúl a télen? Az emlősök szívesen megragadják a különböző fák kéregét: nyár, fűzfa, nyír. A hó alól cédrus kúpok és száraz fű kerülnek. Ha szerencséje van, az állatok élvezhetik a bokrokon maradt bogyókat. A fentieken túlmenően a fehér állatok égnek éger és hegyi kőris, boróka és vadrózsa. Élelmiszer keresése során jönnek a gyümölcsösökbe és megragadják az ott növekvő fák kéregét.

A tavasz az év átmeneti ideje, ebben az időszakban a nyulak aránya jelentős változásokon megy keresztül. A kéreg helyett az állatok újra használják a fiatal lágyszárú növényeket, valamint cserjék és fák hajtásait. Ez az, amit a kék nyúl egész évben eszik.

Az élet útja

A legaktívabb állatok este és hajnal előtt vannak.

A hideg időjárás megkezdése után egy kis lyukat húz a hóba. Ez menedékként szolgál: itt emlősök elrejtik a nap folyamán és rossz időben. Nyáron nincs szükség ilyen menhelyekre, így a fehérek a fák és cserjék közelében növekvő füvön nyugszanak.

Hares elég okos állatok. Emlékeznek arra az útvonalra, amelyet a menedéketől az etetés helyéig vesznek, és minden alkalommal, amikor ugyanabban az irányban mozognak. Télen még az emberek is sétálhatnak a fehér nyúl pályáin.

Élelmiszer keresésekor a fehér nyúl kitartást mutat. Egy éjszaka az állat hatalmas távolságot fedezhet fel - közel 10 km. Ha az állatot tápláljuk, az 1 km-es éjszaka alatt áthalad. Veszély esetén a nyúl csak a gyorsan mozgó képességgel takarítható meg, mivel az állatok látása és szaglása nagyon, nagyon rosszul fejlett.

reprodukció

A nyúl a gazdag állatok. A párzási időszak tavasszal és nyáron történik. A nőstények különösen termékenyek 2-7 éves korukban. Az átlagos terhességi kor 47-55 nap, a szülés után egy kis idő áll a párosításra. Így egy szezonban 2-4 5-7 nyulakból álló ürülék születik. Természetesen ezek a számok általánosítottak. A tényleges teljesítmény közvetlenül függ a nő táplálkozásától és életkorától. Okoth előfordul a fűben. Az első fajta áprilisban vagy májusban jelenik meg, a második júniusban vagy júliusban, a harmadik pedig augusztusban vagy szeptemberben. A márciusban vagy novemberben született nyulak leggyakrabban meghalnak.

Életciklus

Az újszülött fehér kabátok vastag, buja szőrzet borítják. Láthatóan születnek, ami megkülönbözteti e faj képviselőit számos emlőstől. Sőt, az önálló mozgásképesség az élet első percében nyilvánul meg. A súly nyúl 100-130 gramm. A születés után 8 napig az egyetlen olyan termék, amelyet az állatok fogyasztanak, az anyatej. Naponta egyszer táplálják az állatokat. Az élet második hetében friss fű kerül hozzáadásra az étrendhez. Már a 15. napon a kölykök elmozdulnak az anyától, függetlenségük megkezdődik. 10 hónapon belül elérik a pubertást.

veszély

Egy fehér nyúl élete az erdőben 17 év, de az állatoknak csak egy kis része él ebben a korban. Az emlős veszélye az orvvadászok, a ragadozók és a különböző fertőzések.

A nyúlszőrme nagyra értékelt, ezért az állatokat vadászják. Húsuk kiváló ízű. Ez egy másik ok, amiért az orvvadászok fehér hajat ölnek.

Veszély esetén az állatok csak a forrásból távozhatnak. A nyúl ellenségei olyan ragadozók, amelyek gyorsan mozognak, ugrik messzire és jó látásuk van. Bizonytalanságuk miatt az állatok meglehetősen könnyű zsákmányt kapnak a hiúz, a róka, az arany sas és a bagoly számára.

A vadászat

A nyúlhaja színe, húsának íze minősége varázslókkal vonzza. A vadászati ​​állatok a sporthoz hasonlítanak. Számos módja van. Ezek közül a legnépszerűbb a túlfeszültség. A vadászok lövészek és lövészek. A téli szezonban a kutyák rabszolgák szerepét töltik be, hiszen egy személy nem tud mindig felzárkózni egy félelmetes nyúlral, amely 50-70 km / h sebességgel fut. A vadászok az állatokat a lövés helyére vonják, ahol megölték őket. Az állat megpróbálja megzavarni a zeneszámokat, mert a zigzagokban vagy körben elmenekül.

A vadászat másik módja a fehér nyúl felderítése a feketén. A sötét út hátterében a hófehér bőr nagyon jól látható. Télen a mezei nyulakat a nyomvonal módszerével, vagy a pályák olvasásával végzik. Ehhez egy személynek keménynek kell lennie, és jól ismernie kell a fehér nyúl szokásait.

védelem

A nyúl a Berni Egyezmény védelme alatt áll. Ez a faj szerepel az Ukrajna Vörös Könyvében és a Nemzetközi Védelmi Közösség vörös listájában. A világ minden tájáról érkező zendefenderek mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a fehér szőrszálak kihalását. A nagy hosszú fülek segítségével nyuszi észreveszi a veszélyt. Tudják, hogyan kell elrejteni és gyorsan elmenekülni a ragadozóktól, de ez nem mindig megmenti az életüket.

Nyúl - az állat, amely az emlősök, a lagomorf rend, a nyúl család, a nyúl (lat. Lepus) osztályába tartozik. A közhiedelemmel ellentétben nem tartoznak rágcsálókhoz, és messze nem olyan ártalmatlanok. Veszély esetén agresszív és ellenáll a támadónak. Ősi idők óta a nyúl a vadászok számára kedvelt trófeát kínál a finom hús és meleg szőrme miatt.

Nyúl - leírás, leírás, megjelenés. Mit néz egy nyúl?

A nyúl teste karcsú, oldalról kissé összenyomott, egyes fajok hossza 68-70 cm, a nyúl súlya meghaladhatja a 7 kg-ot. A nyúlfajok jellegzetessége az ék alakú fülek, amelyek 9-15 cm hosszúak, a füleknek köszönhetően a nyúl füle sokkal jobban fejlett, mint a szaglás és a látás. Ezen emlősök hátsó végtagjai hosszú lábakkal rendelkeznek és fejlettebbek, mint az elülsőek. Veszély esetén a nyúl sebessége elérheti a 80 km / ht. És az a képesség, hogy hirtelen megváltoztassuk a futás irányát és ugorjunk élesen az irányba, lehetővé teszi ezeknek az állatoknak az ellenségektől való megszabadulását, stb. Hares jól fut le a lejtőkön, de le kell mennie a feje fölött.

A nyúl színe az évszaktól függ. Nyáron az állati szőr vöröses-szürke, barna vagy barna árnyalatú. Az aljszőrzet sötét színe miatt a szín egyenetlen a nagy és a kis „pestrinami” esetében. A hasán lévő szőrzet fehér. Hares télen megváltoztatja színüket, szőrük megvilágosodik, de csak a fehér nyúl lesz teljesen hófehér. A nemzetség minden tagjának fülének csúcsa egész évben fekete.

Meddig él a nyúl?

A férfiak átlagos élettartama nem haladja meg az 5 évet, a nőstények - 9 év, azonban vannak dokumentált esetek, amikor a nyúl élete hosszabb - körülbelül 12-14 év.

A nyúl, a cím és a fénykép típusai.

A nyulak nemzetsége változatos, és 10 alcsoportot tartalmaz, több fajra osztva. Az alábbiakban többféle mezei nyúl van:

A nyúlfaj legelterjedtebb képviselője, aki szinte az egész Oroszország területén él, Észak-Európában, Írországban, Mongóliában, Dél-Amerikában és a világ számos más országában. Ez a fajta szarvasmarha jellegzetes szezonális dimorfizmus jellemzi - az állandó hótakaróval rendelkező területeken a szőrzet színe fehérvé válik, kivéve a fül csúcsát. Nyári nyúl szürke.

Európai nyúl (lat. Lepus europaeus)

Nagy nyúlfajok, amelyek egyéni egyedei 68 cm hosszúak és 7 kg súlyúak. Szőrme nyúl fényes, selymes, jellegzetes hullámos, különböző barna árnyalatú, fehér gyűrűk a szem körül. A Habitat hare kiterjed az európai erdei sztyeppére, Törökországra, Iránra, az afrikai kontinens északi részére és Kazahsztánra.

Antilop nyúl (lat. Lepus alleni)

A fajok képviselőit rendkívül nagy és hosszú fülek jellemzik, amelyek 20 cm-ig terjednek, a fülek úgy vannak elrendezve, hogy az állat szabályozza a hőátadást, amikor a környezet hőmérséklete túl magas. Az antilop nyúl Arizonában él az USA-ban és 4 mexikói államban.

Kínai nyúl (lat. Lepus sinensis)

A fajta kisebb testmérete (legfeljebb 45 cm) és súlya legfeljebb 2 kg. A rövid, kemény szőrzet színe a barna szín különböző árnyalataiból áll: a gesztenyétől a téglaig. A jellegzetes fekete háromszög minta kiemelkedik a fülek csúcsán. Ez a fajta nyúl a kínai, vietnami és tajvani dombos területeken található.

A kis egyének kifelé hasonlítanak a nyúlra, de hosszabb fülek és lábak, valamint a csavaros szőrzet hiánya jellemzik. Ez a nyúl a sivatagok és a félsivatagok tipikus képviselője, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban, Kazahsztánban, Kínában, Mongóliában és az orosz sztyeppeken él, az Altaj területétől az Astrakhan régió déli részéig.

Sárga nyúl (lat. Lepus flavigularis)

A sárgás nyulak egyetlen népessége a Teuantepec Mexikói-öböl rétén és tengerparti dűnéin lakik, így a második név, a Teuanotepec nyúl. A 60 cm hosszú és 3,5-4 kg súlyú nagy egyének nehezen összetéveszthetők más nyulakkal, mivel két fekete csík fut a fülektől a fej hátuljáig és a fehér oldalakig.

Seprű nyuszi (Lepus castroviejoi)

Ennek a fajnak a fajta élőhelye a spanyolországi kantabriai hegység északnyugati részén található cserjehulladékokra korlátozódik. Megjelenésében és szokásaiban hasonló a barna nyúl. A természetes ökoszisztéma megsemmisítésével, kizsákmányolásával és megsértésével kapcsolatban a faj a kihalás szélén áll, és szerepel a spanyol Vörös Könyvben.

Feketefarkú (kaliforniai) nyúl (lat. Lepus californicus)

A fajokat hosszú fülek, erős hátsó végtagok, a hátsó végig sötét sáv és a farok fekete színe jellemzi. Mexikóban és az Egyesült Államokban a legelterjedtebb mezei nyulaknak tekintik.

Mandzsúriai nyúl (lat. Lepus mandshuricus)

Ennek a fajnak a kis képviselői 55 cm-ig nőnek és nem haladják meg a 2,5 kg-ot. A fülek, a farok és a hátsó lábak elég rövidek, így egyértelműen hasonlít egy vad nyúlra. A szőr kemény és rövid, barna színű, fekete hullámokkal. A lombhullató erdők és a cserjés síkságok tipikus képviselője a Távol-Keleten, a Primorye-ban, valamint Északkelet-Kínában és Koreában található.

Göndör nyúl (tibeti göndör nyúl) (lat. Lepus oiostolus)

A megjelenést a kis mérete (40 - 58 cm) és a súlya alig 2 kg. Jellemző jellemzője a hátoldalon a sárgás hullámos szőrme. Indiában, Nepálban és Kínában lakik, beleértve a tibeti hegyvidéki hegyvidéki sztyeppéket, ahonnan a második nevét - a tibeti göndör nyúl.

És most, talán itt az ideje, hogy forduljunk a nyúl-fiziológia - a gyomor - energia elvéhez. Azt is meg kell tenni, mert a hasának van egy terítő tulajdonságai. De először néhány szó arról, hogy mi történik - a vegetáriánus menüről. A fehér nyúlban a nyúl ízei hasonlóak, de különböznek.

Nyáron éjszaka a különlegesen örömteli fehér nyúl nem sárgarépa vagy káposzta, mivel mesei és rajzfilmek tulajdoníthatók nekik, de bluegrass, pitypang, cickafark, zab vagy lóhere. (Másrészt, a lóhere és a lucerna imádja a nyúl.) Ha nincs elég finom, akkor az ereklyes kandallókat csalánok, ló sóska, vaddisznó, quinoa vagy üröm. Ősszel a menü durva - a mezei nyúlból kapaszkodik: a fiatal fűzfákat, áfonyás gallyakat vágja, zöld aszalt kéregbe, és Szibériában - a fiatal vörösfenyőt. Télen a nyír, a tölgy, a juhar, a mogyoró ága és az erdei úton felvett széna egy fehér nyúl hasába esik. A tundrában a hosszú fülű vegetáriánusok a hó alatti tehéneket, szórólapokat és füvet, üledéket és gyapotfajtákat ásnak; a cédrusfarkú kúpokból, mint a mókusok, gyengéden kapnak diót.

Amint láthatod, az erdő és a tundra, a nyúl ragaszkodója nem igazán szükség emberre. Rusack egy másik kérdés. Vidéki föld és hívja őt. A burgonyát és az uborka, a dinnye és a borsó, a napraforgó és a csicsóka eszik, de mindenekelőtt a téli és tavaszi kenyeret helyezi. Az ilyen ételek nélkül azonban a Rusaknak enni kell. A gyomok és a neves gyógynövények, mint például a Devyasila és a kakukkfű, a gyomrában egymás mellett találhatók. A nyúl nagyon, nagyon szereti a hegymászót, étvágyával búzavirágot és édes lóhereet eszik. Általában egy szárat eszik, de a különleges kecske különleges megtiszteltetés - a levelek belépnek. Nyáron a mezei nyulak sok növényt lenyelnek alkaloidokkal, de ez nem árt nekik. Télen, az orruk segítségével keresik az ételeket szilárd havas réteg alatt. A mnogosnezhe-ben, amikor nem a rassolov-ra, szakaszos féregfa és kanapéfűre. Ó, ha minden az ürömben véget ér, de az éhség vas-keze a fiatal kajszibarackok, tövisek, akácok, almafák kéregéhez vezet... Ha szerencséje van, hogy egy hatalmas hóval borított szénakazalban vagy rozsban találkozzon, az orrát. És meleg és kielégítő, és a róka nem kap szélet! Ajándékunk a szarvasbogarak és a tenyésztett tenyészetek a mezei nyulak számára.

Ahol a láb alatti halom nem áll rendelkezésre, súlyos fagyoknál a hóba kell ásni. A tundrában, a hófúvásokban, a fehér hackek néha olyan hosszú lyukakat hoznak létre, amikre nincs mód arra, hogy elhajtják őket. Kiabálás, kopogás, lő - minden eredmény nélkül. A havas tél nyúlat éhes éhezéshez, és a gyep leghosszabb tavasza nem teszi lehetővé, hogy „húzza meg az övet”: az egyik út a következő világhoz vezet. A nyulak testtömegének csak 15% -kal való csökkenése miatt már nem bérlők. Összehasonlítás: a vaddisznók fájdalommentesen fogynak 50% -kal.

De a nyulak talán a leggazdaságosabb evők a bolygón. Ennek alátámasztására az I. I. Naumova cikkéből egy jó hírű tudományos kiadványban, a Zoological Journalban közzétett cikket idézem: fehérje-takarmány felhasználására való felkészülés.

Mi van mögötte rejtve? Ez az, ami. Egyrészt a kép csúnya, de másrészt - nagyon, nagyon racionális. Különben is, a nyulak kétszer eszik ebédet. Korábban úgy gondolták, hogy az élet miatt a tabletták a tompa farok alá esnek, hogy megtakarítsák a ként, vitaminokat és egyéb biológiailag aktív anyagokat a szervezetben. Azonban a nyúl gyomrában szorosan részt vevő szakértők ésszerűen indokolták, hogy a vitaminok ilyen hihetetlen módon történő eljuttatása - a kis állatok egyszerűbben képesek kielégíteni a vitaminokat. De a fehérje vegetáriánus menü nem gazdag. Éppen ezért a nyúl és a nyulak emésztőrendszert szereztek az élelmiszer újbóli emésztésére, melyet a mikroflórával gazdagított fermentációs folyamatok jelentettek. Más szavakkal, a nyúl táplálja magát - a farok alól a testből kilépő mikrobiális fehérje származik. És mégis a takarékos nyulak, valamint a nyüzsgő testvérek - nyulak - nem annyira egyedülállóak az abalone hasa részén - a hódok is készítenek fehérje ebédet a saját farkuk alatt. De messze vannak a nyulaktól.

Mindezek ismeretében valahogy furcsa az emberi asztalra rabolt állatokról szóló információk észlelése. Itt van egy ilyen üzenet. „Egy erdész egy felnőtt, kézzel készített nyúlat élt, aki vadászkutyákkal együtt aludt, egy tálból evett velük, és így lett az egyik fiatal kutyájával, akit ő megnyalta, és hasonlók. A nyúl maga is nagyon durván kezelt rá. Gyakran dobott a fejére és az első mancsával. A nyúlnak még egy sajátossága volt: nagyon szívesen evett húst, és csak hiánya miatt átadta a növényi ételeket. Különösen szerette a borjúhúst, a sertést és a különféle kolbászokat, és szó szerint táncolt és vágtatott, hogy megkapja ezt a finomságot.

Hares megkezdte a város lerakóhelyeinek látogatását, hogy az erdei parkokban vegye fel, ami a madáradagolóktól esett. Moszkvában télen a nyúlfalak Izmailovszkijban, Kuzminszkijben, Losinoostrovszkijban és más nagyvárosi erdős parkokban átszúrják a havat.

Nehéz a városban élni - még a macskák zúzását is. Még nehezebb lesz, ha a rókák Moszkvába jönnek. Nyugat-Európában már polgárgá váltak. Itt vannak hírek Brüsszelről: 1986-ban mintegy 30 róka költözött erdei parkokból egy sűrűn lakott központba. Egy vörös anya hat rókát hagyott már a csővezetékben.

De istenek velük, rókákkal. Térjünk vissza a beszélgetésünk fő témájához.

Menük a tornácon

A fehér nyúl tökéletesen alkalmazkodik az északi vagy magas hegyekben található hideg területek életéhez. Még akár -40 ° C-os hőmérsékletet is hordozhat. Videó és fotó

Nemzetség / faj - Lepus timidus. Fehér nyúl

http://antimiles.ru/vine-diseases/chto-edyat-zaicy-v-pole-chem-pitayutsya-zaicy-v-prirode-zverinec.html

Mit eszik a nyúl a természetben?

A nyúl egy növényevő szőrme-emlős, amely a szarvasok rendjéhez tartozik, és szinte minden kontinensen él. Ezek a képviselők még a sztyeppeken és a sivatagokban is megtalálhatók. Természetesen mindegyik faj alkalmazkodik a létező feltételekhez. Hogyan élnek a vadonban? Mit eszik a különböző fajtájú nyulak otthon és természetes élőhelyükön?

Mit eszik a nyúl

Mit eszik a nyúl

A nyulak sokszínű étrenddel rendelkeznek, főleg nyáron, bár minden attól függ, hogy hol él ez a vadállat. Az Eared-t főleg növényi táplálékkal fogyasztják - a fák, levelek és növények, zöldségek és gyümölcsök gyökereit és kérgeit, boldogan eszik fiatal cserjéket. Tavasszal, amikor hiányzik az ásványi sók, a talajt a nyúl takarmányozhatja, sőt köveket is lehet lenyelni.

Leginkább a mezei nyulakat vegetáriánusoknak tekintik, de vannak olyan esetek, amikor a vadászcsapdákban fogott partillák húsát evették.

A mezei nyúlfajok

Számunkra ezek kicsi, ártalmatlan, bolyhos állatok, amelyek az erdőben élnek, és amikor a veszély megközelítések, gyorsan elrejtik őket.

Február óta a mezei nyulak az utódok megjelenését kezdik. Amint az állat megszületett, az anya táplálja a kis nyúlat, és elfut a lyukból, hogy a szagát nem vonzza a ragadozót. Pár nap múlva visszatér az éhes utódokhoz, és elfut. Ez a vastag tej elég csecsemők számára több órán át. Egy héttel később a nyúl fogak jelennek meg.

Előre nyúlott bélelt fű a nyércben, amely nyúl és körülbelül 10 nap után kezd enni. Körülbelül egy hónap múlva a fiatal utódok már nem igénylik anyjukat, és önállóan élnek.

Oroszországban 4 fajta nyúl található:

A természetben azonban csak 32 faj van számítva egy változat szerint, tudományos viták szerint, a fajokhoz kötve mind a nyulak, mind a pika, 45 faj. Ismerjük meg néhányat.

Nyúl - fehér

Oroszország, Dél-Amerika, Mongólia és sok más ország erdőiben él. Télen, hogy kevésbé észrevehető legyen a hóban, színe fehérre változik, és csak a fülek hegyén fekete marad. Nyári jumper szürke.

Mit eszik egy nyúl az erdőben? A nyári étrendben növényi ételek vannak: gyógynövények, pitypang, gabonafélék, hegyi kőris, áfonya, gomba. A mezőkben a fülesek a káposztát eszik, a kertben az állatok még hagymát és sárgarépát is megránthatnak. Ősszel fehér nyúl táplálkozik a bokrok ágain, és télen az erdőben a takarmányozás nehezebb, így a fák kéregét, mint a fűz, a nyár és a nyír.

Még ebből a fajból is füle lehet, ha elkeszik az erdei szarvakat. Ha lehetséges, bogyókat ásanak fel a hó alól, a falvak közelében található szénakazalomból kivont széna táplálják. Tavasszal, amikor friss fű jelenik meg a gyepen, fehér nyúl eszik a nyájban, hogy enni ezt a csemegét.

Ez az állat éjszakai, így a nap folyamán gyakrabban fekszik, és éjszaka nagy távolságokkal jár.

Nyúl - nyúl

Ismerjük meg ezt a nyúl. A Rusaks nagyméretű barna színű, különböző árnyalatú szőrszálak. Kazahsztánban, Törökországban, Iránban élnek.

Rusaki vadászik gabonaféléket, cikóriát, pitypangot. Ha a nyúl a mezőgazdasági területeken él, akkor a gyümölcsök, zöldségek, sárgadinnye és tök eszik meg a növényt. Ausztráliában például a mezei nyúlokat kártevőknek nyilvánítják, amelyek komoly veszélyt jelentenek.

Télen a nyúl a fák és cserjék kéregét rágja. Ellentétben a nyúl, a fehér nyúl, ez a faj táplálja a kéreg a tölgy, juhar és seprű, időszakosan pawing magokat a növények és gyümölcsök a hó alatt. Tavasszal gyakran károsítják a cserjék gyökereit, leveleket, fiatal hajtásokat és növényi szárakat.

Hare - Tolai

A nyúl nem nagy, a lábak és a fülek hosszabbak, mint más egyéneké. E faj képviselője a sivatagokban és az orosz sztyeppeken, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Tádzsikisztánban él.

Mit eszik a nyúl a természetben? Télen közelebb kerülnek a településekhez. A hegyekben leereszkednek a völgyekbe, ahol nincs hótakaró. A fő étel a növények zöld részei. Tavasszal az étrend a füves növények gyökereiből és gumóiból áll (ők is fiatal füvet eszik örömmel).

Ephemera nő a sivatagban - lágyszárú éves növényekben - a nyulak egyik csemege. Nyáron az étel gabonafélék és üledékek, ősszel kukorica a mezőkben, búza és árpa. Télen nincs jó táplálkozás, így elégedettek a fák és cserjék kéregével.

Mandzsúriai nyúl

A Távol-Kelet déli részén, az Amur-folyó völgyében, Kínában, a Koreai-félsziget északi részén helyezkedik el. Külsőleg - majdnem olyan, mint egy kis nyúl, akár 2,5 kg súlyú. A hátsó lábak rövidek, a szőrme merev és szőrös, nem változtatja meg a színt a szezonváltással.

Ezek az állatok ugyanazok az erdőlakók, mint a nyúl. Ők táplálják cserjék és fás növények, bogyók és gyümölcsök. Télen - nyárfa és nyárfa kérge és hajtásai.

Antilop nyúl

A forró helyeken, például az Egyesült Államokban az Arizonában élő élőhelyük miatt, a túl magas hőmérséklet miatt a mezei nyúl nagyon hosszú és nagy fülekkel rendelkezik. Ez nemcsak a jobb meghallgatáshoz, hanem a hőátadás szabályozásához is hozzájárul.

Napközben a bokrok meleg napjáról elrejtenek, ám reggelről aktív életmódot vezetnek. Enni többnyire kaktuszok, fű.

Kínai nyúl

Ez a fajta nyúl megtalálható a kínai hegyekben, Vietnamban él és még a Vörös Könyvben is szerepel. A kis méretű, rövid, kemény barna szőrű, árnyalatokkal rendelkező egyének fekete háromszögei vannak a fülek végén.

Az étrendben: lombhullató növények, ágak, hajtások.

Göndör nyúl

Kínában, Indiában található lakások a kis méretben különböznek, és körülbelül 2 kg súlyúak.

Elsősorban éjszakai és elsősorban füves és füves növényekre táplálkozik.

Néhány érdekes tény:

  • Ez az állat nagyon kemény. Akár 50 km / h sebességet is elérhet, egy nap alatt hatalmas távolságokat lehet leküzdeni.
  • Hosszú füleken keresztül a hő a testből kilép, ezáltal megmentve az állatot a test túlmelegedéséből. Az esőzések során a nyúl a füleket megnyomja, és nem jut víz, amely az állat betegségét provokálja.
  • A nőstények körülbelül 9 éve élnek, férfiak - 5. Otthon, jó és megfelelő gondozással élhetnek 13 évig, de a vadon élőben gyakran meghalnak a ragadozók tengelyeiből, mielőtt elérik a felnőttkorot.
  • A kéreg gyakori étkezése miatt a fogaik elhasználódnak, de újak nőnek ki cserébe.
  • Még a ragadozók elől menekülve a nyúl soha nem fut be a külföldi területre.

Természetes körülmények között az állatok maguk kapják meg a saját ételüket, de mit kell tenni a házban megjelenő nyúlral? Természetesen, hogy foglalkozzunk azzal, amit a nyúl eszik?

Etetés otthon

Érdemes tudni, hogy a nyulak eszik, különösen otthon, nehéz közelebb hozni a természeteshez. Az a tény, hogy a nyúl tejének nincs analógja. A tehéntej és az anyatej-helyettesítő készítmény nem tartalmaz olyan nyersanyagot, mint a nyúl. Egyes gazdák tojással vagy tejszínnel táplálják a nyúl tehéntejet, de a fülhalál valószínűsége nő. A magas cukortartalom miatt ne használjon sűrített tejet.

Az Earednak naponta legalább 2-szer kell táplálnia kis adagokban 5-10 ml.

Csak a havi nyúl önállóan kezd enni. A fiatal mezei nyulak friss füvet, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a sárgarépa, a fa levelei, a bogyók. A második hónaptól kezdve beléphet a kész takarmányba, de nem korábban, mivel rosszabbodnak és diszkomfortot okoznak az állatnak. Télen a nyáron betakarított szárított füvet is fel lehet tölteni.

Nyúl tartása és gondozása otthon

Természetes körülmények között a nyúl nagyon hosszú távolságra van. Ezért a kisállatok kivételével a kedvtelésből tartott háziállatokat jobban meg lehet tartani egy szabadon fekvő lakásban vagy a lármákban, ahol tágas, és nem ketrecekben. De szem előtt kell tartani, hogy mindenhol elhagyják a székletüket, és utána kell tisztítani az alomot.

A fiatal nyulaknak melegre van szükségük, meg kell csinálniuk egy hasmasszázst és egy meleg vízzel megnedvesített vattát.

Hányan nem próbálnád meg szeretni a háziállatodat, ne felejtsd el, hogy ezek vadon élő állatok, és maximalizálni kell a természetes tartalmat. Most már van egy elképzelésed arról, hogy a táplálékot hogyan választja a nyúl, és milyen körülmények között kell azt megtartani.

http://fermoved.ru/kroliki/chem-pitayutsya-zajcy.html
Up